Paní Majdalena v Poděšíně přežívá díky charitě. Na dno se dostala po rozvodu

2. červenec 2016
Zprávy z

Příběh téměř hororový prožila paní Majdalena. Po rozvodu a poté, co v Praze nenašla práci a nezvládala splácet nájem, se se dvěma dětmi přestěhovala do víkendového domku do Poděšína. Třetí dítě zůstalo u bývalého manžela. Sama říká, že shánět práci s dětmi je složité. Na Žďársku žije také díky pomoci Oblastní charity.

„S třemi dětmi se bohužel hodně těžko shání práce. Mohla jsem mít jen dopolední, protože druhá směna končila kolem desáté a to už jsem ty děti nemohla nechat být samotné, natož pak trojsměnný provoz,“ říká paní.

Z metropole se proto přesunula do Poděšína. Starý zděný dům ale nebyl a stále není plně obyvatelný a Majdalena ho opravuje svépomocí. Nahazuje zdi, brousí starý nábytek, shání vybavení z druhé ruky. Na moment, kdy do domu vstoupila, nerada vzpomíná: „Bylo to vlhké, plesnivé.“

Charita pomáhá

Majdalena požádala žďárskou charitu, která nezřídka kdy pomáhá právě lidem, kteří se dostanou na dno. Pracovníci u ní pořádají brigády, pomáhají vyklízet nepořádek, sanují zdi. Potraviny jsou podle Marie Uttendorfské z terénní služby charity například z potravinové banky. „Je možné vydat čisticí prostředky, občas potraviny, díky darům ostatních lidí můžeme přeposlat oblečení, školní pomůcky.“

Zbývá stovka na den

Paní Majdalena má s bydlením v Poděšíně spojené určité náklady, něco stojí děti a jejich vzdělávání. „Když poplatím veškeré náklady, tak nám zbývá necelá stovka na den,“ říká a neztěžuje si. Když její děti vyrostou z nějakého oblečení, ráda ho předává dalším potřebným.

Pracovníci charity pomáhají lidem v nouzi poměrně často, s některými rodinami pracují i několik let.

autoři: mik , Andrea Kratochvílová
Spustit audio