Papež František volal do vesmíru. Posádky ISS se ptal na roli člověka v universu

27. říjen 2017

Hlas papeže Františka zazněl „na nebi“, když telefonoval s astronauty na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Jejím současným obyvatelům řekl, že Země je tak křehká věc, že se může i sama zničit.

A dodal, že lidé kroužící na orbitě mají možnost vidět planetu „pohledem, jakým se z výšky dívá Bůh“, píše britský deník Guardian.

Papež mluvil italsky s šedesátiletým italským astronautem Paolem Nespolim, který je na svém třetím vesmírném pobytu. Bývalý výsadkář italské armády se ujal role překladatele a v průběhu dvacetiminutové konverzace papežova slova tlumočil svým kolegům.

Hlava křesťanské církve položila astronautům následující otázku: „Ve světle vaší zkušenosti pobytu ve vesmíru, co si myslíte o místě a roli člověka v universu?“ přibližuje britský deník Independent.

Mezi další témata patřily největší otázky lidského života. Papeže zajímaly názory vesmírných poutníků na lásku, zdroj jejich štěstí a radosti a jak pobyt v místě bez zemské gravitace mění jejich náhled na svět.

Papež František hovoří s posádkou Mezinárodní vesmírné stanice

Americký astronaut a velitel mise Randy Bresnik papeži řekl, že z jejich pohledu vypadá Země jako svět bez hranic a konfliktů. „Největší radost mám z toho, když se každý den podívám ven a vidím dílo Boží – možná i trochu z jeho perspektivy,“ řekl Američan Františkovi.

A dodal, že daleko od válek, nedostatku potravin, znečištění a lidské pošetilosti mu „z vesmíru připadá budoucnost lidstva světlejší“. Papež Bresnikovi odvětil, že astronaut „dokázal pochopit, jak moc je Země křehká, a že může být v momentě zničena,“ popisuje konverzaci Guardian.

Čtenář Malého prince

Papež se posádky také otázal, jak její členové chápou Danteho verš, že „láska je silou, která hýbe vesmírem“. Ruský kosmonaut Alexandr Misurkin odvětil, že v kosmu čte Saint-Exupéryho Malého prince. V knize ho podle jeho slov velmi zaujalo dětské chápání lásky. Papeži Františkovi řekl, že „láska je silou, která člověku dává moc odevzdat svůj život někomu jinému“.

Austronautka Peggy Whitsonová si kontroluje zrak oftalmoskopem

Papež jeho reakci ocenil a odvětil mu: „Je zcela zřejmé, že jste porozuměl odkazu, který Saint-Exupéry tak poeticky vysvětlil. A který vy Rusové máte v krvi, ve vaší humanistické a náboženské tradici,“ reportuje detaily rozhovoru Independent.

Ital Nespoli se na papeže Františka pro změnu obrátil s výrokem, který zjevně odkazoval na myšlenky řeckého filozofa Sokrata: „Domnívám se, že smyslem nás všech je porozumět naší podstatě, a přispět k množině vědění a porozumět svému okolí. Na druhou stranu, čím více víme, tím více si uvědomujeme, jak málo víme,“ cituje astronautova slova vatikánské periodikum Crux.

František se po svém předchůdci Benediktu XVI. stal druhým pontifikem, který s astronauty ve vesmíru hovořil. Na Mezinárodní vesmírné stanici se od roku 2000 nepřetržitě střídá posádka tvořená členy z různých zemí. Papež František současné orbitální skupině složené z astronautů z Itálie, Ruska a Spojených států také řekl, že jsou příkladem mezinárodní spolupráce, dodává Crux.

autor: thk
Spustit audio