Pár vzácných prasat visajánských v Zoo Ostrava odchovává první potomky

11. červen 2013

Loni na podzim sestavený pár vzácných prasat z Filipín už odchovává své první potomky. O tři mláďata, která se narodila 29. května, příkladně pečují oba rodiče. Rodinu prasat visajánských najdou návštěvníci v blízkosti expozice Na statku.

Podobně jako mláďata jiných druhů prasat mají i tato ochranné zbarvení v podobě kontrastního pruhování srsti, které časem zmizí. Rodiči malých selátek jsou tříletá samice Scarlet, která do Ostravy přicestovala loni v červenci z anglické zoo v Newquay, a stejně starý samec Naga, který byl přivezen ze švédské zoo v Eskilstuně téhož roku v listopadu. Že si obě zvířata padla velice rychle do oka, svědčí poměrně krátké období mezi vytvořením nového chovného páru a porodem mláďat (samice tohoto druhu jsou březí zhruba čtyři měsíce).

To je v rámci záchovného programu mimořádná událost, protože prase visajánské patří ve volné přírodě k velmi vzácným druhům a v Červeném seznamu (IUCN Red List of Threatened Species) je zařazeno do kategorie „kriticky ohrožený druh“, což je poslední kategorie před kategorií „vyhubený v přírodě“. I v tomto případě tak sehrávají zoologické zahrady klíčovou roli při záchraně druhu, protože tato prasata jsou jen malý krůček úplného vymizení z volné přírody.

Prase visajanské

Prase visajánské (Sus cebifrons negrinus) je endemitem Západních Visajských ostrovů. V současné době přežívá již jen na ostrovech Negros (3. největší filipínský ostrov) a Panay. Jeho přirozeným prostředím jsou deštné lesy, které však rychle mizí v důsledku přeměny krajiny zejména na zemědělskou půdu. Kromě ztráty prostředí je jeho největší hrozbou nadměrný lov a křížení s jinými druhy prasat. V jídelníčku prasete visajánského převládají hlízy, kořínky, nejrůznější plody, ale také drobní bezobratlí živočichové. Potravu hledá důkladným přerýváním půdy svým dlouhým a na pachy citlivým rypákem. Kypřením půdy a následným rozséváním semen v trusu společně s výživným hnojivem si vysloužil označení pralesní zahradník, čímž plní ve své domovině významnou ekologickou úlohu při obnově lesa.

Prase visajanské
autor: Zoo Ostrava
Spustit audio