Paradox starších obézních dětí

11. září 2012
Monitor

Menší děti trpí nadváhou v důsledku přejídání, ale ty starší jedí méně kalorií než štíhlé děti stejného věku. Dokazuje to studie, které se zúčastnilo víc než 19 000 dětí ve věku 1 až 17 let.

Dětská obezita je ožehavé a komplikované téma. Nová studie ze Severokarolínské univerzity naznačuje, že její příčiny se mohou lišit v závislosti na tom, kolik je dítěti let. Děti mladší devíti let trpí nadváhou a obezitou především v důsledku nadměrného denního příjmu kalorií. Naopak ve skupině ve věku 9 až 17 let je hlavním faktorem nedostatek fyzické aktivity. Kalorií tyto děti paradoxně přijímají méně než jejich vrstevníci s normální váhou.

Pro překvapivé a zdánlivě kontraintuitivní závěry své studie mají vědci logické vysvětlení. U mnoha dětí obezita začíná už v raném dětství a později má sklon přetrvávat. Děti tak zůstávají obézní, aniž by jedly víc než jejich vrstevníci. K tomu se přičítá fakt, že děti trpící nadváhou jsou méně fyzicky aktivní. Studie tak naznačuje, že na dětskou obezitu neplatí jen jeden metr. Terapie by se podle vědců měla odvíjet od toho, v jakém věku se obézní dítě zrovna nachází – u mladších dětí by bylo výhodné zaměřit se na snižování příjmu kalorií, u odrostlejších spíš na zvýšení fyzické aktivity.

Zdroj: University of North Carolina School of Medicine

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.