Paradoxní fosilie fíkové vosičky

9. prosinec 2013

Jen 3,5 milimetru dlouhý pravěký hmyz zamotal hlavu svým objevitelům. Vypadá přesně jako současné fíkové vosičky, ale pochází z doby, v níž fíkovníky ještě neexistovaly.

115 milionů let stará fosilie blanokřídlého hmyzu ze spodní křídy byla objevena v severovýchodní Brazílii. Vosička patří do nadčeledi chalcidek (Chalcidoidea), které parazitují na hmyzu, pavoucích i rostlinách. Fosilie z Brazílie byla popsána jako nový druh s latinským názvem Parviformosus wohlrabeae. Holotyp je samička s kladélkem, které se jako vejce vejci podobá kladélku současných „fíkových vosiček“ - tedy druhů, které svá vajíčka ukládají dovnitř vyvíjejících se fíků.

Fosilie z Brazílie byla popsána jako nový druh s latinským názvem Parviformosus wohlrabeae

Problém je, že v období spodní křídy ještě žádné fíkovníky neexistovaly – na fosilním záznamu se objevují až o 65 milionů let později. Ani výsledky molekulárních studií nenaznačují, že by fíkovníky měly tak dlouhou evoluční historii. Kladélka pravěké vosičky a fíkových vosiček proto mohou být příkladem konvergentní evoluce, kdy se nezávisle na sobě u různých organismů vyvinou podobné struktury. Je však také možné, že záhadná pravěká vosička je předkem fíkových vosiček. Ty pak jednoduše využily kladélko, původně určené ke kladení vajíček do rostlin či jiných plodů, k ukládání vajíček do fíků.

Zdroj: University of Illinois at Urbana-Champlain, Cretaceous Research

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio