Paraguay, Uruguay, Brazílii a Argentinu i nadále sužují záplavy, bez domova jsou tisíce lidí

Velkou část Jižní Ameriky sužují i nadále silné záplavy. V Paraguayi, která je postižená nejvíc, se mluví o nejhorších povodních za posledních 65 let. Celkem muselo ve čtyřech zemích kolem řek Paraguay, Uruguay a Paraná opustit své domovy přes 170 tisíc lidí. Světová meteorologická organizace varovala, že lijáky mohou pokračovat a kritický stav zřejmě jen tak neskončí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záplavy v paraguayském hlavním městě Asunción

Záplavy v paraguayském hlavním městě Asunción | Zdroj: Reuters

Nejhorší situace je v Paraguayi, kde obyvatelé mají už několik dní i vážné problémy s dodávkami elektřiny. V jednu chvíli dokonce zhaslo světlo v celém hlavním městě Asunción. Vítr totiž pokácel několik elektrických sloupů i desítky stožárů velkých kapacitních vedení.

Akutní situace je momentálně ve dvou paraguayských městech Pilar a Alberdi, která sousedí s Argentinou. Na březích řeky Paraguay tam hrozí protržení hrází.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čtyři země Jižní Ameriky nadále trápí obrovské záplavy - podle statistik nejhorší od roku 1950. Opustit domovy muselo už víc než 170 tisíc lidí

Město Alberdi je vodou zcela odříznuté od okolí. Úřady už doporučily evakuaci všech obyvatel. Ve 30tisícovém městě Pilar měli především problémy s elektřinou, která nešla více než tři dny. Vedení se ale po 80 hodinách prací podařilo obnovit.

Ze svých domovů v paraguayském hlavním městě muselo odejít už 90 tisíc lidí. Řeka Paraguay tam stoupla 3,5 až 5 metrů nad běžnou hladinu. Nejvíc postižené jsou navíc chudé čtvrti Asunciónu. Armáda zrušila vánoční a novoroční volna a vojáci pomáhají s nápravami škod.

Záplavy v paraguayském hlavním městě Asunción | Foto: Reuters

Druhá nejvíc postižená země je Argentina. Zvednuté hladiny řek způsobené lijáky zasáhly několik provincií na severovýchodě země, především pak město Concordia. Evakuováno bylo přes 20 tisíc lidí.

Situaci místním obyvatelům komplikuje i to, že je voda kontaminovaná z odpadních kanálů, což je vystavuje ohrožení epidemiemi. Lidé, kteří museli opustit domov, rovněž trpí nedostatkem pitné vody a dalších základních životních potřeb. Místní politici jim přitom slíbili, že potřebné věci zajistí.

"Voda je kontaminovaná z odpadu, všude jsou bacily," řekla agentuře AP třiatřicetiletá Josefina Monsonová ze silně zatopeného argentinského města Concordia. Žena musela vyhledat nouzové přístřeší se svým manželem a dcerami už na Štědrý den. "Nejsem si jistá, kdy se budeme moci vrátit domů," upozornila.

Záplavy v paraguayském hlavním městě Asunción | Foto: Reuters

Nový prezident Mauricio Macri přerušil dovolenou a slíbil zemi pomoc. Federální vláda se bude údajně podílet dvěma třetinami na stavbě nových náhradních obydlí a budování protipovodňových opatření.

Zároveň argentinský prezident poprvé po 15 letech aktivoval zvláštní instituci - Federální systém včasného varování, což je jakýsi trvalý krizový štáb. Problémy hlásí také Brazílie a Uruguay. Tam byly evakuovány tisíce lidí.

Fenomén El Niño

Někteří meteorologové extrémně dlouhá období dešťů dávají do souvislosti s klimatickým jevem El Niño a jeho vlivem na klima v Jižní Americe, zvlášť v letošním roce. I politická rozhodnutí a proklamace politiků naznačují, že se v postižených zemích připravují na extrémní jevy.

El Niño je původní název jevu, který pozorovali jihoameričtí rybáři ve vodách Tichého oceánu. Jedná se o zeslabení studeného oceánského Peruánského proudu (též Humboldtův proud) a s tím související oteplení tamních vod. Tato událost nastávala obvykle kolem Vánoc, a proto byla rybáři nazvána El Niño Jesus (Ježíšek).

O dlouhodobých preventivních opatřeních mluvil i paraguayský prezident Horacio Cartes . Také systém včasných varování v Argentině by měl nově podle prezidenta Mauricia Macriho chránit zemi před vlivy klimatických změn.

Kvůli očekávání silného El Niña zrušilo Peru účast země v Rallye Dakar. Meteorologové sice zmírnili varování před silnými dešti, přesto tam ale stále probíhají preventivní práce, jako například prohlubování koryt řek.

Fenomén El Niño se projevuje už i v Bolívii, kde nedávno byly silné bouřky a bleskové povodně, při kterých zemřeli dva lidé.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme