Parazitická houba by mohla léčit astma

15. listopad 2012
Monitor

Houba, která parazituje na housenkách, by se mohla stát zdrojem nového typu léků proti zánětu. Naznačuje to studie britských vědců.

Vzácná parazitická houba housenice (Cordyceps) z Tibetu napadá housenky, které během zimy hibernují. V tradiční čínské medicíně je velmi ceněna a nedávné výzkumy prokázaly, že houba má protinádorové účinky. Jednou z jejích účinných látek je takzvaný cordycepin (3′ deoxyadenosin), na který se zaměřili vědci z Nottinghamské univerzity. Jejich studie dokázala, že cordycepin má protizánětlivé účinky. To by vysvětlovalo, proč má houba tak široké spektrum účinků a kromě rakoviny léčí i poškozené ledviny nebo následky mozkové mrtvice.

Ve své studii vědci demonstrovali, že cordycepin snižuje množství pro-zánětlivých látek v buňkách hladké svaloviny dýchacích cest. Právě tyto buňky se stahují během astmatických záchvatů. Mechanismus, kterým cordycepin potlačuje zánět, je zcela odlišný od současných protizánětlivých léků. Není proto vyloučeno, že tibetská houba se časem stane základem pro vývoj nového typu léčiv, které by uplatnily v léčbě astmatu, revmatoidní artritidy a dalších zánětlivých onemocnění.

Zdroj: Science Daily, RNA

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio