Pardubická radnice vzdala koupi Gočárových mlýnů, realitka je nabízí za 25 milionů

Na pardubických Automatických mlýnech visí cedule s nápisem ‘Na prodej‘. Národní kulturní památka, která pochází z dílny slavného českého architekta Josefa Gočára, stojí 25 milionů korun. Firma Goodmills, která tam před třemi lety zastavila výrobu, svěřila objekt bývalé továrny realitním makléřům. Předtím objekt nabídla městu. Pardubická radnice o koupi mlýnů dva roky uvažovala, teď už o ně ale nestojí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automatické Mlýny v Pardubicích jsou na prodej

Automatické Mlýny v Pardubicích jsou na prodej | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Současné vedení pardubické radnice tvrdí, že na přeměnu mlýnů v kulturně společenské centrum nemá peníze.

„Za mě má tohle město větší problémy, než vlastnit dům s tak velkým závazkem,“ říká pardubický primátor Martin Charvát z hnutí ANO.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pardubické automatické mlýny architekta Josefa Gočára město nekoupí. Majitelé se proto obrátili na realitní kancelář, nabízí je za 25 milionů

Původně počítal s tím, že na přestavbu Gočárových mlýnů, použije peníze z evropské dotace, a to 600 milionů korun. Připravovaly se studie, které hledaly pro mlýny využití.

„Domnívám se, že to střílení stamiliony korun, o kterých radnice neustále mluví, je nekompetentní hodnocení celé věci, které má vlastně zastrašit veřejnost,“ reaguje historik architektury František Václavík.

Už před dvěma lety vznikla občanská iniciativa Mlýny městu, která je přesvědčena o tom, že objekt se dá opravovat postupně.

„Že není nutné do toho dávat okamžitě nějakou velkou investici. Mlýny byly v takovém stavu, že byly schopny dílčího využití a postupného oživování,“ vysvětluje architekt Ondřej Teplý.

Aktivisté se obávají především toho, že mlýny teď koupí neosvícený investor.

Automatické Mlýny v Pardubicích | Foto: Honza Ptáček

„V novinách se od jednoho případného zájemce objevila věta: zbourám všechno, co není památkově chráněno. Což může být jedna z budoucností mlýnů. O využití tam nepadlo ani slovo,“ podotýká historik umění Bohdan Šeda.

Primátor Martin Charvát se ale toho prý nebojí. „Někdy přicházejí soukromí investoři možná s lepším řešením určitých projektů. Musím podotknout, že město má několik nástrojů, jak tento objekt chránit před,“ naznačuje.

„Přes obecné primátorovy proklamace kontrola je velmi omezená. A především město není schopné formulovat vizi, jak s případným investorem spolupracovat. Ani se o to nesnaží,“ reaguje na primátora člen skupiny Mlýny městu Bohdan Šeda.

Město podle něj propáslo historickou příležitost, která se už nikdy nebude opakovat.

Naďa Kubínková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme