Paříž opět zkoumaly drony, policie se obává terorismu

Už druhou noc přelétaly nad některými strategickými místy Paříže drony. Předmětem jejich zájmu jsou stále stejná místa - velvyslanectví Spojených států, Eiffelova věž nebo Invalidovna. Policie stále netuší, jestli je to akce amatérů, nebo nějaké skupiny s nepřátelskými úmysly. Nevylučuje proto i přípravu teroristického útoku. K dispozici už ale údajně má několik snímků bezpilotních létajících strojů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pařížská Invalidovna a Vítězný oblouk (v pozadí)

Pařížská Invalidovna a Vítězný oblouk (v pozadí) | Zdroj: Reuters

Podle posledních informací policisté získali fotografie některých dronů jak z bezpečnostních kamer, tak i od amatérů, kteří je natočili.

Kriminalisté tedy mohou zjistit původ bezpilotních létajících strojů, protože v současné době lze dron pořídit už za 50 eur, ale také za 100 tisíc eur.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nad Paříží znovu létaly drony, policie nevylučuje nepřátelské úmysly. Více zpravodaj ve Francii Jan Šmíd

„Je obtížné zjistit přesnou trasu dronů nad tak velkým městem, jako je Paříž, ale vzhledem k tomu, že pro jednotlivce je obtížné naprogramovat pět dronů tak, aby byly ve vzduchu současně, se zřejmě jedná o akci skupiny lidí,“ řekl expert na drony Thomas Pinet.

„Celá problematika dronů vyžaduje pozornost, nejen proto, že se může jednat o nějakou nepřátelskou akci. Pokud totiž vznikne technická porucha nebo se vybijí baterie, ocitnou se v nebezpečí lidé na zemi,“ dodal.

Podle některých odborníků, kteří se zabývají otázkami bezpečnosti, se může jednat i o zkoušku protivzdušného obranného systému Paříže. Drony totiž není možné zachytit běžnými radary.

Jelikož bezpilotní létající stroje létaly nad francouzskou metropolí už v noci na úterý, pařížská policie zvýšila bezpečnostní opatřední ve městě.

Už před několika měsíci se drony pokusily přiblížit k několika francouzským jaderným elektrárnám.

Dron DJI Pahntom 1 | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported © Nevit Dilmen

Jan Šmíd, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme