Parkovací karty na žďárském náměstí vyvolávají spory. Na každý dům lidé dostali pouze jednu

20. červenec 2017
Zprávy z

Žďárská radnice vydala obyvatelům a podnikatelům na Havlíčkově náměstí parkovací karty. Na každé číslo popisné ale jen jednu s odůvodněním, že více parkovacích míst než sedmnáct tam stejně není. Podnikatelům a občanům, kteří tam žijí, se to nelíbí. Často se o povolení odstavit své auto musí dělit.

„Na pět aut jsme teda dostali jednu kartu,“ říká provozovatel zastavárny Petr Nedvěd. Podobně jsou na tom i další lidé, kteří podnikají nebo žijí v prostoru Havlíčkova náměstí.

„Nemám kartu a je to problém docela tady. Zrovna u nás to funguje tak, že tady je barák, nahoře jsou majitelé, tam jsou dvě rodiny, tam mají dvě auta a my v tom spodku jsme tři firmy.“

Do práce jezdí i do této části Žďáru nad Sázavou prodavačka Tereza Stránská. „Parkujeme u tržnice, ale tam jsem teď dvakrát jela a tam nebylo místo, nebo u městského úřadu, to je poslední možnost,“ říká.

Na 17 parkovacích míst je 17 karet

Žďárská radnice vydala 17 parkovacích karet, přesně takový počet je na Havlíčkově náměstí parkovacích míst. Dříve si, podle místostarosty Josefa Klementa (KDU-ČSL), parkoval každý, jak chtěl. „Problém tam byl ten, že pokud bychom nevyhlásili parkovací zónou a nevyhlásili parkovací místa, tak policie nemůže pokutovat za stání. Museli jsme místa definovat, kde se stát může a nemůže.“

„Protože kdyby byly dvě karty, tak bychom rozdali 34 karet, ale máme pořád 16 plus jedno parkovací místo. Já si osobně myslím, že ve velmi blízké vzdálenosti je centrální parkoviště, které je zdarma. Během dvou minut jsou z parkoviště na Havlíčkově náměstí,“ argumentuje místostarosta Klement.

Další změnu parkování tak radnice na Havlíčkově náměstí neplánuje. V neděli a ve svátky můžou řidiči na Havlíčkově náměstí parkovat bez omezení.

autoři: mik , Veronika Papoušková
Spustit audio