Parkování u přeloučského nádraží se zlepší, ale až za rok

1. září 2017

Mnozí řidiči v Přelouči si stěžují na špatné parkování u vlakového nádraží. Je tam podle nich nedostatek míst a auta zajíždějící ke stanici tak zastavují, kde se dá, a často i tam, kde by se parkovat vůbec nemělo.

Na zlepšení situace si ale budou muset místní počkat ještě asi rok, než vznikne nový přestupní terminál i s parkovištěm. Jeho stavba odstartuje příští týden.Možnosti parkování jsou u vlakového nádraží omezené „Stojí se tam ve třech řadách, často se stává, že není kde zaparkovat,“ popisuje řidič Jan Vondráček.

Některá auta u nádraží parkují ledabyle a stojí v uličce za nádražní budovou na trávníku. O tom, že situace u vlakového nádraží není ideální, přeloučská radnice dobře ví. Podle starostky Ireny Burešové z ODS tam musí městští strážníci často řešit dopravní přestupky.

Čtěte také

Nepříznivý stav by ale neměl trvat dlouho. Už za pár dnů totiž město začne v místě budovat nový přestupní terminál. „Bude například vybudovaná nová bezpečná točna pro autobusy, nová autobusová stání, bude vybudováno celkem 63 nových parkovacích míst typu P+R, 4 parkovací místa K+R,“ vyjmenovává změny u nádraží Irena Burešová.

Stavba má stát přes 15 milionů korun, z toho 11 milionů pokryje město z dotací. Akce by podle Burešové měla trvat zhruba 11 měsíců, ale ani v této době nebudou mít řidiči a chodci u vlakového jednoduchou situaci: „Stavba bude probíhat po jednotlivých úsecích, budou často měněny přechody a lávky pro chodce, bude nasměrována úprava provozu podle toho, jak bude stavba probíhat. Bohužel ta situace s parkováním bude v průběhu opravy horší, než v současné době,“ přibližuje starostka.

Řidiči a chodci by tak měli počítat s rozkopanými chodníky a silnicí.

autor: wol
Spustit audio