Parkoviště, nebo zeleň? Lidé na havlíčkobrodském sídlišti řeší, co je důležitější

21. únor 2018

Plán havlíčkobrodské radnice na nové parkoviště rozděluje obyvatele tamního sídliště Výšina. Město před rozhodnutím, jestli se bude nebo nebude stavět, pozvalo veřejnost na dvě setkání. Ani tam se ale lidé neshodli.

Z jedné z mála zelených ploch mezi sedmipatrovými paneláky by se do budoucna mohlo stát parkoviště. To, že by zmizely stromy a tráva, nevyhovuje některým obyvatelům přilehlých domů.

„Vůbec se mi to nelíbí, aby mi tady pod okny startovala auta, vlastně široko daleko je to jediné hřiště, které tady je,“ vysvětluje jedna z nich, Dana Nováková. A přidává se i Petr Širajch: „ Jsem proti, od těch aut by tady byl smrad. Mimo toho jsou tady malé děti a na ty průlezky choděj - proto jsme to tady dělali.“

Jiní obyvatelé stejného domu ale nové parkoviště chtějí. A to i za cenu ztráty několika desítek metrů čtverečních travnaté plochy mezi paneláky. „Tady ta parkovací místa chybí, tak pokud by se zvolilo nějaké kompromisní řešení, tak jsem určitě pro,“ vysvětluje svůj postoj Miroslav Krejčí. A další místní občan, Jan Medek, upozorňuje, že koncepce sídliště vůbec nepočítala s tím, že by tu někdy mohlo parkovat tolik aut jako v současnosti. Také on by byl raději, kdyby možností parkování přibylo.

Havlíčkobrodští radní chtěli jednat o parkovišti na Výšině v pondělí, nakonec ale tento bod ze svého jednání odsunuli, jak dodává mluvčí města Havlíčkův Brod Alena Doležalová: „Rada města rozhodla o zpracování projektové dokumentace na parkoviště na sídlišti Výšina. Studie byla v rámci rozpracovanosti konzultována s občany na dvou setkáních. V tuto chvíli hledáme společnou shodu a o parkování bude rozhodovat ještě rada města."

autor: Vít Palacký
Spustit audio