Pátek třináctého: neznámý kovový objekt se srazí se Zemí 13. listopadu 2015

9. listopad 2015

Vědci z Evropské kosmické agentury (ESA) objevili 18. února 2013 mezi Zemí a Měsícem neznámý objekt, který je patrně větším kouskem kosmického smetí, tedy zbytkem kosmické lodi nebo rakety. Nedávno se tento objekt objevil znovu a vědci spočítali, že v pátek 13. 11. 2015 toto těleso spadne do oblasti Indického oceánu, nedaleko ostrova Srí Lanka.

Objekt dostal katalogové číslo WT1190F. Pohyboval se po velmi protáhlé eliptické dráze. Jeho perigeum se nedávno nacházelo zhruba v místě dráhy geosynchronních družic Země a apogeum měl asi zhruba ve dvojnásobné vzdálenosti Měsíce od Země. Později se však jeho dráha postupně měnila a její perigeum se přiblížilo k Zemi, s oběžnou dobou necelých 23 dní. Objekt se vědcům nepovedlo ztotožnit s žádnou existující umělou družicí Země, výpočty jeho pohybu však ukázaly, že má velmi nízkou hustotu (desetinu gramu na centimetr kubický, což odpovídá desetině hustoty vody) a bude tedy velmi pravděpodobně dutý. Díky nízké hustotě pak na objekt (kromě gravitačního pole Měsíce) výrazně působil tlak slunečního záření a také síla nerovnoměrného vyzařování fotonů (tzv. Jarkovského jev), což dohromady činilo dráhu tělesa velmi nestabilní a proměnlivou.

Palivová nádrž, panel nebo horní stupeň rakety

Evropská kosmická agentura (ESA) proto usoudila, že půjde zřejmě o nějakou prázdnou palivovou nádrž, tenký panel či o horní urychlovací stupeň rakety, která v minulosti dopravila nějakou sondu či loď k Měsíci nebo ještě dál. Podle aktuálních výpočtů by měl tento objekt dopadnout v pátek 13. listopadu kolem poledne lokálního času asi 60-100 kilometrů jižně od pobřeží ostrova Srí Lanka. Objekt je přitom poměrně malý, jeho délka činí asi 1-2 metry a hmotnost se může pohybovat mezi 250-2000 kilogramy. Díky tomu jeho většina nebo dokonce i celý objekt shoří v atmosféře, což bude možné z okolí pozorovat a tento jev bude vypadat jako jasný meteor čili bolid. Je tedy možné, že do oceánu nakonec nedopadne z tohoto tělesa skoro či vůbec nic.

Vědci se chystají konec objektu WT1190F v zemské atmosféře podrobně zachytit všemi dostupnými pozorovacími prostředky. Jejich cílem je lépe pochopit charakter návratů umělých objektů z vysoké oběžné dráhy a metodicky se připravit na budoucí podobná pozorování, pokud do atmosféry Země vnikne nějaký asteroid.

Zdroje: Phys.Org, Nature, ESA, Wikipedia, Sky and Telescope, Business Insider

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.