Pátrači zřejmě našli část trupu letadla AirAsia. Nález musí potvrdit potápěči

Mezinárodní týmy pátračů v Jávském moři zřejmě znovu zaznamenaly signál černých skříněk havarovaného letadla společnosti AirAsia. Blízko něj také pomocí sonarů našli předmět, který by mohl být částí trupu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pátrací týmy našly v Jávském moři zadní část zříceného letadla společnosti Air Asia

Pátrací týmy našly v Jávském moři zadní část zříceného letadla společnosti Air Asia | Zdroj: Reuters

Objev velkého objektu pod hladinou potvrdil koordinátor pátrací operace Supriyadi. „Tři lodě zaznamenaly signál, který by mohl pocházet z černých skříněk. Pomocí sonaru také našly velký kovový předmět o rozměrech 10 krát 4 krát 2,5 metru,“ uvedl.

„Předpokládáme, že jde o trup letadla. Pokud je to tak, nejdříve z něj vytáhneme oběti, až potom budeme hledat černou skříňku,“ dodal koordinátor.

Pátrači už dříve z vody vytáhli ocasní část Airbusu, černou skříňku v něm ale nenašli. Z moře se jim podařilo vyzvednout také 48 těl obětí a doufají, že další budou právě v trupu letadla.

Letadlo společnosti AirAsia se zřítilo do Jávského moře koncem prosince při cestě ze Surabaje do Singapuru. Na palubě bylo 162 lidí, nikdo z nich nehodu nepřežil. Pátracím týmům se už dříve podařilo vyzvednout 41 těl obětí, většinou indonéských pasažérů a členů posádky. Předpokládá se, že mnoho dalších je stále připoutáno k sedadlům v trupu stroje.

Příčiny neštěstí se dál vyšetřují. Naposledy pilot oznamoval řídicí věži, že se blíží k nebezpečným mrakům. Kvůli hustému provozu však nedostal povolení vystoupat do větší výšky. Záchranáři předpokládají, že námraza způsobila výpadek motorů.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme