Pátrání po plchovi pokračuje!

18. říjen 2016

Šmejdí vám ve spíži plch? Ozvěte se nám! Až do konce listopadu trvá velká pátrací akce Meteoru a olomouckých přírodovědců. Jejím cílem je zpřesnit mapu výskytu plcha velkého.


Příspěvky Meteoru 15. 10. 2016
01:05 Nebeský palác na oběžné dráze
08:22 Příběh Země – zrození planety
10:52 Proč holubi kašlou na své šéfy?
19:40 Pijte radioaktivní vodu!
30:48 Pomohli jste hledat plcha velkého
36:53 Jak se zrodil penicilin?

Informace posluchačů o výskytu plcha velkého jsou velmi cenným zdrojem výzkumu. Od konce září, kdy jsme v Meteoru pátrací akci spustili, už jsme přijali šest desítek hlášení.

„Posluchači Meteoru nám neuvěřitelně pomohli. Přihlásili se nám z různých koutů republiky včetně nečekaných míst,“ řekl Peter Adamík z Palackého Univerzity v Olomouci, který se plchy dlouhodobě zabývá.

Noční veverka s hlasem sovy

Plch velký vypadá jako menší veverka šedavého zbarvení. Má mohutný chlupatý ocas, krásné velké oči a dlouhé hmatové fousky. Je to noční živočich, proto není jednoduché zjistit jeho přesný výskyt.

Spíše než vidět ho můžete slyšet. Pokud se plch dostane do domu, nejčastěji do spíže na chatě nebo chalupě, prozradí ho typické dupání a hryzání, případně pískavé zvuky podobné mláďatům puštíka obecného.

Plch na třetině území ČR

Přírodovědci si rozdělili mapu České republiky na čtverce o velikosti zhruba 11 krát 12 km, do kterých postupně zanášejí informace o výskytu plcha velkého.


„Plch wanted“:
Informace o výskytu plcha velkého přijímáme až do konce listopadu na adresu: Meteor, Český rozhlas, Vinohradská 12, 12099, Praha 2 nebo meteor@rozhlas.cz. Pomůže nám hodnověrný popis zvířete, uvedení lokality a datum nálezu. Ideální by byla i fotografie.

„Naše vlastní mapování jsme uzavřeli koncem léta, tehdy jsme vyplnili 180 mapovacích čtverců, posluchači nám pomohli doplnit další informace. Celkem máme doložený výskyt plcha velkého ze třetiny území ČR,“ dodal Peter Adamík.

Plši v podhradí i u přehrady

„Nečekané hlášení přišlo z izolovaného lesního fragmentu pod hradem Starý Jičín nebo od Ždánického lesa u Chřib. Ale rád bych zdůraznil, že pro nás jsou všechna pozorování cenná,“ zdůraznil Adamík.

Hodně lidí se například ozvalo z okolí Slapské přehrady na Vltavě, kde žije početná populace plcha velkého. „Podařilo se nám tak zpřesnit hranice jeho rozšíření,“ doplnil Adamík.

Nadšenci i odpůrci

Plch velký je krásný, komu by se na pohled nelíbila menší šedivá veverka? Jenže má i hodně odpůrců, pochopitelně z řad chatařů, kterým dělají vrásky noční návštěvy hlodavců ve spíži.

„Byli jsme překvapení tím, jak velký problém je plch velký pro chataře v některých místech republiky, zejména tam, kde je jeho populace početná. Jsou dva tábory – jedni jsou milovníci a nadšenci, ti druzí jsou z plcha nešťastní,“ řekl Peter Adamík.

Plch zaléhá k zimnímu spánku

Sledování plcha velkého už teď nebude snadné, protože velká část dospělých hlodavců zalezla pod zem a spí. Aktivní budou ještě letošní mláďata, která na poslední chvíli nabírají na váze, aby přežila celou zimu.

Sedmispáč plch

Šanci zahlédnout nebo zaslechnout plcha máme zhruba do půlky listopadu. „Budu vděčný, když se posluchači ještě ozvou. Pátrání uzavřeme koncem listopadu,“ doplnil Peter Adamík.

Tento i ostatní záznamy pořadu Meteor najdete v našem Archivu pořadů.

autoři: Petr Sobotka , Leona Matušková
Spustit audio