Patrick Hannon, WorldDAB: DAB+ na Ukrajině potřebuje politický závazek a spolupráci

17. duben 2018

Východoevropská země vyčnívá tím, že podobně jako v Rusku se zde využívá k šíření FM vysílání ještě původní pásmo VKV OIRT.

Ukrajina se podle prezidenta asociace WorldDAB připojila spuštěním digitálního rozhlasového vysílání k celé řadě zemí, které již tuto technologii využívají. K tomu, aby DAB+ rádio v této východoevropské zemi uspělo, bude podle jeho slov zapotřebí splnit dvě důležité podmínky. Jedná se zejména o jasný politický závazek, jak se bude technologie dále rozvíjet, a spolupráce řady subjektů na trhu. Pokud se toto podaří, DAB+ čeká na Ukrajině světla budoucnost.

Hannon ve své promluvě tradičně zdůvodnil, proč je přechod na digitální vysílání důležitý – zejména kvůli obsazenosti VKV pásma, které neumožňuje vstup dalších hráčů na trh. Na tomto místě je nutné upozornit, a šéf WorldDAB to nezmínil, že na Ukrajině se vysílá nikoliv v CCIR pásmu, tedy rozsahu od 87,5 MHz do 108 MHz, ale ještě původním pásmu VKV OIRT, které se používalo dříve, například i v Československu. Mezi zeměmi, kde důležitou roli v zavádění digitálního rozhlasu hraje veřejnoprávní médium, jmenuje Hannon i Českou republiku.

autor: lukpo
Spustit audio