Patrik Hetmer vidí jen zlomek toho, co zdravý člověk. V březnu nás bude reprezentovat na paralympiádě

4. únor 2018

Chvíli po klasické zimní olympiádě proběhnou v Jižní Koreji také paralympijské hry. Na nich nás bude reprezentovat slabozraký lyžař Patrik Hetmer. Jak se na takovou akci vůbec připravuje? Jeho olympijský rok sledovala Lucie Výborná.

Patrik Hetmer má vrozenou oční vadu, která se nazývá dědičná dystrofie sítnice. Ta způsobuje zúžení zorného pole a tzv. trubicovité vidění. Patrikův pohled je tak omezený jen na čtyři stupně. „Naučil jsem se s tím nějakým způsobem žít a vyrovnat se s tím, ale skutečně do těch stran toho moc nevidím,“ vysvětluje Patrik. Přesto se věnuje hned několika sportům, zejména alpskému lyžování.

Olympijský rok 2018

Povoláním je učitelem vlastivědy, zeměpisu a tělocviku. Ke sportu má tedy blízko, závodit ho ale napadlo až tak ve třiceti letech. Kvůli svému handicapu potřebuje traséra – člověka, který projíždí závodní trasu před ním a přes interkom hlásí instrukce a další důležité informace. Musí být perfektně zladění.

Mezi lyžaři nesmí chybět velká důvěra. A tak dává smysl, že si Patrik jako traséra vybral svého nejlepšího kamaráda Miroslava Máčalu. Ten si ze své práce může ukrojit jen 30 dnů dovolené. A tak dvojice nemá na trénování moc času ani zázemí, které mívají k dispozici profesionální sportovci.

Patrik Hetmer se svým trasérem

Přesto se postavili už několikrát na stupně vítězů. Třeba na mistrovství světa v Kanadě, ve Světovém poháru v italském Tarvisiu nebo na Evropském poháru ve švýcarském Obersaxenu.

Delikátní práce traséra

Patrik vtipkuje, že Miroslav na něj hlavně křičí. Do sluchátek mu při jízdě hlásí pokyny, jak jet. Když jedou závod s brankami, musí­ si ale trasér dávat pozor i na sebe samotného. „Musím jet tak, abych mu nerozhýbal bránu,“ vysvětluje Miroslav, „já to jako kdyby objíždím a on jede čistý oblouk.“ Instrukce Patrikovi říká asi vteřinu napřed, aby časově vše vycházelo.


Musím jet tak, abych mu nerozhýbal bránu, abych ho nijak nerozhodil. Takže já to jako kdyby objíždím a on jede čistý oblouk, že už může jet víc na bránu. Jede za mnou, úplně vypne a soustředí se na mě. Tímto způsobem se snažíme zrychlovat.trasér Miroslav Máčala

V Koreji budou závodit v kategorii B2. „Zrakově handicapovaní jsou rozděleni do tří kategorií. B1 jsou nejvíce postižení, to znamená skoro v podstatě slepí lidé,“ vysvětluje Patrik. V B3 jsou zase sportovci, kteří vidí o něco lépe, než Patrik. „Mezi námi fungují takové přepočty, které jsou hodně složité,“ dodává.

Z paralympiády by dvojice ráda přivezla medaili. Zima jim ale pro trénování moc nepřála a podle Patrika je v každém závodě mnoho skvělých lyžařů. „Každý výsledek do pátého místa by byl pro nás úspěch,“ říká Patrik Hetmer.

Poslechněte si celý časosběrný dokument Olympijský rok Patrika Hetmera.
autoři: lvb , had
Spustit audio