Pavel Kosatík: Stanislav Gross nezanechal stopu, která by se měla pouze vychvalovat. Místo omluvy měl vysvětlit, proč škodil

17. duben 2015

Po těžké nemoci včera zemřel nejmladší český premiér Stanislav Gross. V době, kdy byl Miloš Zeman předsedou ČSSD, se o něm hovořilo jako o stranickém korunním princi.

„Jak málo o něm víme,“ posteskl si spisovatel Pavel Kosatík. Podle něj nám totiž skutečnou podstatu politiky Stanislava Grosse média nikdy nepředala.

„Je pro mě záhadou. Vnímal jsem ho jako člověka s tváří cherubína, který vyvádí podivné věci. A docela mě děsilo, s kým jako vrcholný politik vůbec udržoval kontakty,“ říká.

Spisovatel upřesnil, že šlo třeba o šéfa podsvětí Františka Mrázka. Ten byl v roce 2006 zavražděný nájemným vrahem.

O mrtvých jen to dobré?

„Staré klišé sice říká, že se má o mrtvých mluvit jen dobře. A já to tady nechci narušovat. Ale nemůžu si pomoci. On totiž nezanechal takovou stopu, která by se dala jen vychvalovat. Já ho vždy považoval za ztělesnění toho špatného,“ říká Kosatík.


Pavel KosatíkGrossovy paměti, kde by popsal, proč to dělal a co tím sledoval, bych bral jako pokání. On ale za sebou jen zametl stopy. Tím společnosti bohužel vůbec neprospěl. Proto mi to vadí.

Omluva nestačí

Stanislav Gross po skandálech z politiky odešel. Asi před rokem se navíc omluvil: je si prý vědom, že vždy nejednal férově. Policie jeho sporné finanční kroky šetřila, ale pro obvinění nikdy nenašla dost důkazů.

„Veřejná omluva je určitě lepší než nic. Ale naše dnešní politika je v mnohem horším stavu právě díky chování lidí podobného typu,“ říká spisovatel.

Už 11 premiérů

Stanislav Gross byl nejmladším premiérem. A taky, teprve ve 45 letech, první zemřel. Za 22 let samostatného Česka se na křesle předsedy vlády vystřídalo už 11 lidí.

„Kdybychom žili jinde, tak se na to střídání díváme asi jako na někdejší Itálii. Ale je to demokracie. Horší by bylo, kdyby se za tu dobu nevystřídal nikdo. To jsme tu už taky měli.“ Podle Kosatíka jsou důležitější programy a smysluplnost vlád, ne četnost, s jakou se mění jejich hlavy.

Stanislav Gross

Pavel Kosatík právě píše knihu o Emilu Zátopkovi. Jak se dívá na pražský maratón Emila Zátopka, který se brzy poběží? Jak na boj s korupcí v našem hokeji a fotbalu? Jak komentuje spor Miloše Zemana o roli Ferdinanda Peroutky? Nebo jak porozumět Günteru Grassovi? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , Pavel Kosatík , zis
Spustit audio