Prague Food Festival na Hradě končí. Stěhuje se mimo jiné kvůli přísným bezpečnostním opatřením

30. leden 2017

Poslední květnový víkend se každoročně koná Prague Food Festival, v posledních sedmi letech v zahradách Pražského hradu. Letos se přestěhuje na Vyšehrad. Důvodem jsou především přísná bezpečnostní opatření. V pořadu S vámi v Praze to řekl organizátor festivalu Pavel Maurer.

Vyšehrad podle něj nabízí především větší prostor: „Je tam víc přístupových cest a vidíte celou Prahu z neobyčejného místa. My se tam těšíme,“ říká Pavel Maurer, „jedna z věcí, které komplikují akce tohoto typu, jsou zpřísňující se bezpečnostní opatření, která samozřejmě na Hradě mají své důvody. Když jsme zjistili, že by naši návštěvníci na Hradě procházeli hned několika bezpečnostními kontrolami, než by se dostali k jídlu, tak se obávám, aby nám neumřeli hlady.“

Nejde ale jen o množství návštěvníků. „Ta naše akce je skutečně veliká i z hlediska zásobování. Denně přijedou stovky aut, která přivážejí tuny jídla a pití. A současně jsme vnímali i přání návštěvníků, kteří by rádi viděli i jiná místa. Tak se nám to tak sešlo dohromady,“ vysvětluje Pavel Maurer.

„Prague Food Festival je taková třídenní válka,“ říká Pavel Maurer. „Dva měsíce předem se modlíme, aby nepršelo, aby nenastaly nepředvídané okolnosti, které by to všechno mohly zničit. Aby kuchaři dobře navařili a lidi přišli. Ale kuchaři ze špičkových restaurací tam vaří tak trochu v polních podmínkách. Tak jsme vymysleli ještě jeden festival, zimní, který se koná přímo v restauracích.“

Prague food festival 2012

Zimní Grand Restaurant Festival se koná letos až do konce února a účastní se ho na 95 restaurací ze všech krajů republiky. „Jeho poslání je jednoznačné - pojďte si ochutnat nejlepší restaurace z našeho průvodce. Třeba v Praze jich je 40, ale například v Pardubickém kraji jen dvě. Je to proto, že jsme tam v těch krajích nenašli tolik restaurací, za které bychom se chtěli postavit, nebo třeba restaurace nemůžou, protože se rekonstruují, anebo nechtějí.“

Spustit audio