Paví očka překvapila vědce

22. únor 2013
Monitor

Kapverdské souostroví nemá prakticky žádné trvalé zdroje sladké vody. To však akvarijním pavím očkům nezabránilo v invazi na ostrovy.

Živorodky duhové (Poecilia reticulata) neboli paví očka jsou jedněmi z nejběžněji chovaných akvarijních ryb. Zároveň jsou obávaným invazivním druhem, který se ze své domoviny v Jižní Americe rozšířil na všechny kontinenty s výjimkou Antarktidy. Nyní je vědci našli na zcela nečekaném místě: Kapverdském souostroví, které leží u pobřeží západní Afriky. Ostrovy jsou vulkanického původu a trpí nedostatkem vody. Trvalé zdroje sladké vody zde prakticky neexistují a vodní živočichové přežívají v dočasných vodních tělesech.

Není tedy divu, že sladkovodní faunu Kapverd tvoří jen vážky a měkkýši, přítomnost ryb tu nikdy nebyla zaznamenána. Až dosud. Při průzkumu dočasných vodních těles na pěti ostrovech narazil tým švýcarských vědců na drobné sladkovodní rybky. Sekvenování jejich DNA prokázalo, že jde o stará známá paví očka, která na Kapverdské ostrovy zřejmě pronikla díky lidem a zahájila invazi.

Zdroj: African Zoology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.