Pavilon šelem v jihlavské ZOO je znovu otevřený. Malá tygřata si budou zvykat na lidi

5. duben 2018
Zprávy z

Jihlavská ZOO znovu otevírá pavilon šelem. Pro veřejnost ho uzavřela po narození dvou tygřích mláďat. Zoologové chtěli především pětiletou samici Cintu na pár týdnů ochránit před běžným ruchem. Pokud aktuálně nebude příliš nervózní, zůstane expozice šelem otevřená i nadále.

Lidé se v ZOO Jihlava znovu podívají do pavilonu šelem. Pokud ale bude samice Cinta a zároveň matka malých tygřat nervózní, znovu ho uzavřou.

„Kdyby se stalo a ona znervózněla, mohla by ta koťata vytáhnout ven z té porodní boudy, pak se tam nahrne hodně lidí a ona by je mohla zakousnout,“ popsal možné scénář mluvčí zahrady Martin Maláč.

„Chceme to takhle nechat, aby ona věděla, že si od nich odejde a najde je tam zase. Aby nám věřila. Může se je snažit tahat, může jim ublížit,“ dodal ošetřovatel Jan Vašák.

Tygřice Cinta, ZOO Jihlava
Tygři, ZOO Jihlava

U porodu tygřice nikdo nebyl, nikdo to neviděl. „Zoologové tady dokonce zakázali zahradníkům hrabat listí fukarem, měli tady instalovat nějaké automaty, všechno jsme zrušili, aby měla dostatek klidu,“ popisuje Martin Maláč.

Mláďata tygra se ven, tedy před návštěvníky, dostanou podle odhadů asi za měsíc.

autor: ost
Spustit audio