Pečení vánočního cukroví vyjde na víc peněz. Podražilo mimo jiné máslo a ořechy

2. prosinec 2016
Zprávy z

Pečení vánočního cukroví bude letos dražší. Stoupla cena másla i ořechů. I přesto někteří oslovení cukráři své produkty nezdražují. Tradiční domácí výroba ale bude dražší. Cenu másla ovlivňuje světový trh a podle osloveného experta je to otázka nabídky a poptávky. Cenu zvedl velký zájem.

Další položkou, která jde podle statistiky nahoru, je cukr a vejce.

Podle místopředsedy Českomoravského mlékárenského svazu Pavla Vybírala nesouvisí cena másla s Vánoci. „Je to zákon nabídky a poptávky. Jestliže je o něco větší zájem, tak se cena zvedá. Souvislost s vánočními svátky to ale nemá, souvisí to se světovými cenami a světovým obchodem.“

Také cukrářka ze Ždírce nad Doubravou Markéta Culková musí nakupovat máslo. Jak ale sama říká: nejlépe v akci v obchodě. „Musíme hlídat akce, musíme přemýšlet,“ vysvětluje a přitom jedním okem sleduje troubu, kde se pečou věnečky. „Pečeme od rána do večera a od večera do rána,“ dodává.

Cukrářka nezdražuje

Cukrářka ze Ždírce nad Doubravou cukroví i přes nárůst cen nezdraží. „My nezdražujeme, máme své stálé zákazníky, kterým se snažím zachovat cenu, pokud je to v našich silách. To je můj marketingový tah,“ směje se.

Někteří cukráři na Vysočině ale zdražují, kilogram cukroví pak vyjde asi o čtyřicet korun dráž.

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio