Pečeť s motivem z příběhu o Samsonovi

14. srpen 2012
Monitor

Izraelští archeologové objevili kamennou pečeť ze 12. století př. n. l. Postavy, které jsou do ní vyryty, zřejmě představují Samsona se lvem.

Biblický hrdina Samson žil v době, kdy Bůh vydal Izraelity do rukou „mořského národa“ Pelištějců (dříve Filištínů). Mezi jeho slavné činy, které připomínají řeckého Hérakla, patří například pobití tisícovky Pelištějců oslí čelistí nebo vítězný zápas se lvem. A právě k této legendě se zřejmě váže nový objev z izraelského naleziště Bejt Šemeš. Archeologové z Telavivské univerzity tu v podlaze jednoho domu ze 12. století př. n. l. našli kamennou pečeť o průměru 15 milimetrů, na níž jsou vyryty postavy muže a lva.

Bejt Šemeš se nalézá mezi biblickými městy El Tzora a Eštaól, kde se Samson narodil, žil a byl pohřben. Pečeť tak s největší pravděpodobností odkazuje právě na biblického hrdinu a příběh o tom, jak neozbrojený Samson holýma rukama přemohl divokého lva. Pokud je tomu tak, dokazuje to, že ve 12. století př. n. l. v oblasti Bejt Šemeš už legenda o Samsonovi existovala, což pomůže jejímu datování.

Zdroj: American Friends Tel Aviv University

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.