Pečovala o tisíce dětí. Vrchní sestra z boleslavské porodnice odchází po téměř půl století do penze

1. srpen 2017

Téměř 60 tisíc miminek se narodilo za dobu, kdy v mladoboleslavské porodnici pracovala Dagmar Hamáčková. Nastoupila sem před 40 lety, když se ještě novorozenci ukazovali tatínkům jen přes sklo. Teď vrchní sestra odchází do důchodu.

„Jsme na ni zvyklí, odejde 'někdo',“ říká staniční sestra novorozeneckého oddělení Zuzana Müllerová, která s odcházející vrchní sestrou Dagmar Hamáčkovou pracovala.

Loučení s kamarádkou je po 11 letech náročné i pro vrchní sestru dětského oddělení Naděždu Tučkovou.

„Dášu mám hrozně ráda, je to moje kamarádka nejen pracovní, ale i životní. Je hodně lidská, má neskutečně velké srdce, každému pomáhá a je otevřená,“ popisuje Tučková, která se usmívá a zároveň je dojatá. „Dáša mi bude hrozně chybět. Nikoho takového tady nemám,“ dodává.

Poslední den byl pro odcházející vrchní sestru trochu jiný, do práce se s ní přišla rozloučit spousta lidí. „Zatím mi to připadá jako takový normální den. Tuhle práci, kterou jsem dělala tolik let, jsem mohla dělat opravdu díky kolektivu,“ vysvětluje Hamáčková s tím, že do nemocnice i po odchodu občas ještě přijde podívat.

Novou vrchní sestrou gynekologicko-porodnického oddělení bude Miroslava Solničková. „Nahradit paní Hamáčkovou ve funkci bude velmi těžké,“ podotýká.

Odcházející vrchní sestra se už těší, že se bude v důchodu věnovat především rodině.

autor: fir
Spustit audio