Pelikán je proti snížení hranice trestní odpovědnosti, navrhuje delší výchovná opatření

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO je proti snížení věkové hranice trestní odpovědnosti z 15 let. V názoru ho utvrdilo dvoudenní zasedání zemí visegrádské čtyřky na zámku Štiřín. Novinářům dnes po skončení schůzky řekl, že uvažuje spíše o možnosti prodloužit trvání výchovných opatření ukládaných nezletilým z 19 třeba až do 21 let věku, jak je to zavedeno v Polsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Pelikán

Robert Pelikán | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

Zástupci Česka, Slovenska, Polska, Maďarska a také Chorvatska a Slovinska na jednání porovnávali zkušenosti s trestáním mladistvých i dětí a také s hranicí trestní odpovědnosti v jednotlivých státech.

„Ukázalo se, že rozdíly jsou větší na papíře než ve skutečnosti. Začínám nabývat dojmu, že by nebylo správné tu hranici snižovat,“ podotkl Pelikán.

Země, kde jsou děti trestně odpovědné dříve než v Česku, prý totiž ve skutečnosti s dětskými pachateli zacházejí stejně jako v ČR – například tam platí, že trestem pro takto mladé pachatele nemůže být odnětí svobody.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr spravedlnosti je proti snížení věkové hranice trestní odpovědnosti mladistvých ze současných 15 let. Více poslanec ČSSD Jeroným Tejc, poslankyně ANO Helena Válková a předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra

Podle ministra se k nesnižování hranice trestní odpovědnosti kloní i experti. „Odborný názor je poměrně jednoznačný - že by to nikomu nepomohlo,“ poznamenal.

„Společnost potřebuje pokud možno zabránit nejzávažnějším trestným činům, to znamená včas vytipovat ty nemocné, protože to jsou většinou nemocní lidé, včas je označit a začít s nimi pracovat, než spáchají trestný čin, a potom je potřeba případně zabránit opakování takového trestného činu, pokud už k němu dojde. K tomu nemusíte mít trestní právo, k tomu můžete mít i jiné nástroje,“ doplňuje Pelikána odborník na trestní právo a předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra.

Zeman by snížení věkové hranice podpořil

V Česku se otázka případného snížení hranice trestní odpovědnosti řeší opakovaně, často v souvislosti s konkrétním trestným činem, který spáchá dítě mladší 15 let. Prezident Miloš Zeman v minulosti uvedl, že by snížení podpořil.

Ve sněmovně je aktuálně novela Jeronýma Tejce z ČSSD a dalších poslanců, která navrhuje snížení hranice na 13 let u takových činů, za které hrozí dospělým výjimečný trest.

„Je to signál, který určitě nedokáže stoprocentně zabránit tomu, aby se některé vraždy staly, ale jsme přesvědčeni, že je dobře, aby tam, kde dospělému pachateli hrozí výjimečný trest, to znamená doživotí nebo 20 až 30 let odnětí svobody, byl odpovědný i 13letý a 14letý pachatel,“ vysvětlil Tejc.

„Byl bych nerad, kdyby návrh prošel. Na toto téma snadno naskakují někteří politici, kteří si chtějí nahnat laciné body,“ řekl dnes k Tejcově iniciativě Pelikán.

S ním souhlasí i Helena Válková, profesorka trestního práva a kriminologie, poslankyně za ANO a bývalá ministryně spravedlnosti.

„Všichni odborníci, kteří pracují s delikventní mládeží, se jednoznačně shodli, že problémem jsou spíše mladiství, kteří se dopouštějí 99 procent ostatních, méně závažných trestných činů – majetkových, výtržnictví, sprejerství, poškozování cizí věci,“ vyjmenovala.

Pelikán dříve uváděl, že se snížení věkové hranice na 14 let „spíše nebrání“. Ohledně Tejcova návrhu vybízel ke zdrženlivosti, uváděl, že chce, aby problém do léta posoudila odborná komise při ministerstvu spravedlnosti.

Se snížením hranice počítal i trestní zákoník

Se snížením trestní odpovědnosti dětí na 14 let původně počítal i nový trestní zákoník, který je účinný od roku 2010. Zákonodárci ale hranici vrátili na 15 let. Ministr se teď chce vydat „cestou detailnějších změn systému“. Konkrétně zmínil prodloužení výchovných opatření u nezletilých pachatelů zvlášť závažných trestných činů.

Jestli by se v této souvislosti měly zpřísnit či zmírnit podmínky ve výchovných ústavech, hodnotit nechtěl.

„To, co jsem četl o Chrastavě, mě samozřejmě zneklidnilo. Nicméně také nevím, jestli je to skutečně realita. Pokoušet se napravit lidi, které umisťujeme do takového zařízení, je strašně citlivá a zároveň důležitá práce,“ řekl ČTK v reakci na výsledky aktuální kontroly, která v chrastavském výchovném ústavu zjistila porušování práv dětí a neadekvátní systém jejich hodnocení.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme