Pelikán rozhýbal kauzu soudce Nováka. Odmítl podat stížnost k Nejvyššímu soudu

Ministr Robert Pelikán (ANO) po dvou měsících odblokoval vyšetřování kauzy chomutovského soudce Ivana Nováka a advokáta Josefa Douchy. Odmítl totiž podat stížnost k Nejvyššímu soudu kvůli místní příslušnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivan Novák

Ivan Novák | Foto: zdroj: ČT24

Na ministrovo rozhodnutí netrpělivě čekali vyšetřovatelé, kteří chtějí konečně rozlousknout spor o zabavené věci u Douchy. Ty by jim mohly posloužit jako důkaz. Královéhradecký soud ale o kauze dosud odmítal rozhodovat. Po letošním nálezu Ústavního soudu týkajícího se místní příslušnosti soudů se totiž bál, že jeho kroky by mohly případ shodit.

"Co se týká podnětu k podání stížnosti v případech soudce Ivana Nováka a Josefa Douchy, pan ministr neshledal porušení zákona a návrh Krajského soudu v Hradci Králové 6. 9. 2016 odložil jako nedůvodný," řekl Zpravodajskému webu Českého rozhlasu Jakub Říman z tiskového oddělení ministerstva spravedlnosti.

Měl dostat 80 tisíc
Nováka policie stíhá kvůli manipulaci s podmíněným propuštěním milionáře Tomáše Maliny, jehož se měl dopustit u chomutovského soudu. Za ní měl inkasovat úplatek 80 tisíc korun, který mu údajně předal Doucha, jenž Malinu zastupoval.

Korupční kauza soudce Nováka se zadrhla. V Hradci o něm nechtějí rozhodovat, bojí se Ústavního soudu

Číst článek

Policisté si pro soudce Nováka přišli letos v březnu. Do jejich hledáčku se dostal po kritizovaném podmíněném propuštění svého kontroverzního jmenovce, kmotra Alexandra Nováka. Policie ho však společně s Douchou obvinila kvůli podmíněnému propuštění podnikatele Maliny z letošního ledna. Podle detektivů advokát se soudcem byli v častém kontaktu, Novák pak obešel kolečko přidělování případů tak, aby o Malinovi rozhodoval. A mimo zápis mu poradil, jak žádost podat, aby byla v pořádku. Malinu pak 7. ledna skutečně pustil na svobodu a dva dny na to měl Novákovi za pomoc předat úplatek minimálně 80 tisíc korun. Oba obvinění se ale brání, že k žádnému předání peněz nedošlo. Peníze, které u Nováka našla policie, prý vezl z domova jako vrácení zálohy na byt. Detektivové muže viní ze zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a podplácení. Novákovi hrozí 10 let, Douchovi šest.

O kauze by tak měl rozhodovat Okresní soud v Chomutově. Avšak aby Nováka nesoudil někdo z kolegů a předešlo se tak možné podjatosti, vrchní soud případ zkraje jara přidělil Krajskému soudu v Hradci Králové. Ústavní soud však zároveň v dubnu rozhodl, že o návrzích státních zástupců mají rozhodovat soudy v obvodu, kde se měl skutek stát. A právě kvůli tomu se hradecký soud obrátil na ministra spravedlnosti a odmítal ve věci o čemkoliv rozhodovat. Měl totiž za to, že tak má činit chomutovský soud.

Pelikán svým rozhodnutím vyšetřování urychlil, pokud by totiž podnětu vyhověl a stížnost podal, dostala by se k Nejvyššímu soudu a případ by tak dále stál. Krajský soud nicméně v nejbližší době začne ve věci rozhodovat, i když se dál bojí, že jeho verdikty může obhajoba v budoucnosti zpochybnit.

Obavy nezmizely
"Obava tady je, ale my jsme udělali všechno pro to, abychom tomu zabránili," řekla Zpravodajskému webu Českého rozhlasu jeho mluvčí Kateřina Podeszwová. Soud nyní podle ní rozhodne o Douchových věcech, o něž se policisté přou s Českou advokátní komorou.

"V té věci bude nařízeno jednání, Česká advokátní komora předá věci, které jsou v advokátní úschově, státní zástupce by měl navrhnout soudního znalce, který přezkoumá, v jakém rozsahu se to bude používat," popsala Podeszwová. Zpravodajský web Českého rozhlasu žádal komentář i Douchova advokáta Jiřího Teryngela, který však do konce týdne pobývá v zahraničí. Již v červenci ale uvedl, že zdržení případu mu nevadí. Telefon v úterý nebral ani dozorující státní zástupce Radim Dragoun.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme