Periscope zachytil příběh uprchlíků

6. říjen 2015

Novinář z německého plátku Bild absolvoval cestu s uprchlíky po Evropě a pomocí aplikace Periscope zprostředkovával jejich životní příběh.

Zprávy o uprchlické krizi bývají často označovány s negativními dovětky, kdy se píše o „roji“ uprchlíků a na zřetel se dávají spíše čísla nežli lidé a jejich příběhy. Německý novinář z bulvárního magazínu Bild však našel cestu, jak pomocí svého smartphonu pomoct lidem, kteří chtějí sdělit své příběhy přímo čtenářům, či spíše divákům.

Paul Ronzheimer cestoval se skupinou syrských běženců z řeckého ostrova Kos až do jejich cílové stanice – Německa. Ačkoliv během cesty vytvářel psanou podobu reportáže, živě také vysílal video a to za pomocí aplikace od Twitteru – Periscope.

„Na začátku jsem měl asi 1500 followerů, teď jich mám však něco kolem 33 tisíc. Musím říct, obsah má úspěch: jedno video má více než 90 tisíc přehrání,“ říká Ronzheimer. Jeho videa a vysílání se právě zaměřují na individuální příběhy uprchlíků, někteří se v reportážích vyskytují opakovaně a mluví o svých zážitcích. Podle Ronzheimera je právě charakter reportáže, která je neupravována a živě vysílána do světa, velmi důležitým faktorem.

Paul Ronzheimer absolvoval s uprchlíky cestu po Evropě

„Jednoduše jsem to zaznamenal. Nikdo reportáž nestříhá, nikdo nedává dohromady několik kusů, které mají po dvou až třech minutách, poté, co jsou natočeny. A pro Německo je velmi důležité porozumět problémům, kterým běženci čelí.“

Navíc dodává, že právě kvůli tomu, že reportáže natáčí na chytrý telefon, si připadá jako skutečný insider, neboť během cesty se ocitl na místech, kde by mu s běžným natáčecím týmem ani nedovolili filmovat: „Dnes má smartphone každý, takže jsem se svým iPhonem dokázal točit, aniž by bylo nutně jasné, že jsem z médií.“ To bylo důležité zejména v okamžiku, kdy přecházel společně s uprchlíky jednotlivé hranice – uprchlíci samotní však o jeho práci a natáčení věděli.

Během živého streamování reportáže mají navíc posluchači možnost reagovat a přidávat komentáře, ve kterých se často ptali například na to, proč mají uprchlíci smartphony, případně jim dávali rady ohledně pobytu v té či oné zemi nebo se ptali, jak jim mohou pomoci.

Nevýhodou této aplikace z pohledu novináře je, že videa mohou být přehrána pouze po dobu 24 hodin po jeho živém odvysílání. Podle Ronzheimera tkví budoucnost žurnalistiky v aplikacích podobných Periscope a je zvědavý na další vývoj.

Původní verzi článku najdete ZDE.

Spustit audio