Perly listopadového nebe

26. listopad 2012

Na konci listopadu vyhlížejte na noční obloze hned tři neobvyklé nebeské úkazy. Ve dvou případech se týkají našeho Měsíce.

Jak se předposlední měsíc roku 2012 chýlí ke svému závěru, nabízí při alespoň částečně jasné obloze hned tři příležitosti, kvůli kterým má smysl zvednout hlavu k nočnímu nebi. Mimo zajímavé planetární přiblížení je hlavním aktérem těchto úkazů náš nejbližší kosmický soused – Měsíc. Právě ten spěje ve středu 28. listopadu k úplňku a s ním souvisejí slibované perly listopadové noční oblohy. K pozorování všech úkazů třeba mít krom vhodného pozorovacího stanoviště už jen aspoň částečně jasnou oblohu.

Někdy to bez mraků nejde
První z úkazů není nijak předpověditelný, pouze se nejčastěji vyskytuje v době pozdních podzimních nebo zimních nocí v období okolo úplňku. Pokud je jasný Měsíc vysoko na obloze zakryt řídkou tzv. cirrovitou oblačností, může se kolem něj vytvořit někdy až neobvykle jasná světelná obruč, které se odborně říká halový kruh. Tento jev vzniká lomem světla z Měsíce v krystalkách vysoké oblačnosti, a čím je Měsíc jasnější a oblačnost rovnoměrnější, tím výraznější kruh můžeme spatřit. Někdy je úkaz viditelný jen několik minut, jindy trvá i hodiny. Navíc není to jen kruh, co se na oblačnosti vytváří. Pozorovatel může rovněž spatřit v horizontální rovině – nalevo a napravo od Měsíce – jakási kapkovitá zjasnění zvaná boční Měsíc, nebo vzácněji i různé oblouky. Kompletní seznam i popis těchto halových jevů a podmínek k jejich vzniku najdete na specializovaném webu Optických úkazů v atmosféře.

Setkání nejjasnější s nejkrásnější planetou
Pokud si přivstanete v úterý 27. listopadu ráno a svůj zrak za jasné oblohy zaměříte k odkrytému jihovýchodnímu obzoru ještě před rozbřeskem, spatříte neobvyklou dvojici jasných objektů. Jasnější z objektů bude od toho slabšího napravo dole. Oba objekty bude dělit úhlová vzdálenost podobná velikosti úplňku, tedy asi 0,5°. A co že to vlastně uvidíte? Půjde o poměrně vzácné planetární setkaní na obloze, tzv. konjunkci. Jasnější z planet, v té době nejjasnější vůbec, bude Venuše, která se pomalu vytrácí z ranní oblohy jako jitřenka, aby se na počátku příštího roku přesunula opět na oblohu večerní coby večernice. Slabší planeta je pak Saturn. Ta se naopak bude v průběhu následujících měsíců stávat objektem ranní oblohy. Po celou noc bude pozorovatelná až od jara příštího roku. Na neobvyklou planetární dvojici se určitě vybavte dalekohledem. Zejména Saturn už v poměrně malém přístroji o průměru nad 5 cm ukáže své rozsáhlé prstence, které z něj činí tu nejkrásnější planetu noční oblohy. Nízko nad obzorem bude taky jinak poměrně nedostižný Merkur.

Konjunkce Venuše se Saturnem 27. listopadu

Vyhlížejte začouzený Měsíc
Jen o den později – ve středu 28. listopadu – nastane úplněk. A právě východ listopadového úplňku by mohl za vhodných podmínek být krásným završením nabídky podzimních nebeských úkazů. Budete-li mít jasnou oblohu a ideální, ničím nerušený výhled k severovýchodnímu obzoru, spatříte výstup Měsíce s poněkud oslabeným svitem na jeho levém horním okraji. Jako by byl Měsíc trochu začazen kouřem shora. Pokud se vám takový zjev naskytne, pak vězte, že chyba není ve vašem zraku. Právě s východem Měsíce budete rovněž svědky závěru očima viditelného polostínového zatmění Měsíce. Při něm Měsíc neleží přímo v zemském stínu, ale pouze v jeho blízkosti. Při pohledu z Měsíce by na vás svítilo Slunce částečně schované za naší Zeměkoulí.

Simulační snímek zatmění Měsíce 28. listopadu

Maximální fáze zatmění nastane ještě pod obzorem v 15:33 středoevropského času. Ve střední Evropě – tedy na souřadnicích 50° sev. šířky a 15° záp. délky – Měsíc vychází v 16:05. Úkaz pak bude očima patrný ještě asi 20 minut. K pozorování si tedy vyberte místo s co nejlépe odkrytým severovýchodním obzorem, ideálně někde na kopci s výhledem daleko do krajiny. V době východu Měsíce bude ještě poměrně světlo, takže se můžete úplněk i s krajinou pokusit vyfotografovat. Povedené snímky lze zaslat do galerie na serveru České astronomické společnosti.

autor: Petr Horálek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.