Petice na podporu prezidentského kandidáta projde změnou. Bez občanky se už neobejdete

Poslanecká sněmovna upravila podobu petic pro přímou prezidentskou volbu. Lidé budou muset zřejmě nově vypisovat i číslo občanského průkazu nebo cestovního pasu. Novelu teď ještě posoudí Senát.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petice

Petice | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Sněmovna upravila podobu petičních archů pro prezidentskou volbu. Pokud budou občané chtít podpořit svého kandidáta, budou muset z kapes vylovit i doklady. Doteď stačilo pouze jméno, adresa pobytu a podpis.

Ponechání přímé volby prezidenta chce drtivá většina Čechů. „Nepřekvapivé,“ říká právník

Číst článek

Úprava pravidel prezidentské volby má zabránit opakování sporů o platnost podpisů na nominačních peticích, které předcházely první přímé volbě v roce 2013. Ministerstvo vnitra kvůli zpochybněným podpisům odmítlo pustit některé z přihlášených adeptů do volebního klání. Úředníci ministerstva vnitra budou kontrolovat, zda číslo občanského průkazu (nebo cestovního pasu) odpovídá osobě, která je na petičním archu podepsána.

Novela však upravuje i další věci. Poslanci též rozhodli, že v obecních volbách nebudou moci hlasovat lidé z ostatních zemí EU s přechodným pobytem u nás. „Krajský soud v Brně pravomocně rozhodl, že do voličských seznamů se mají zapisovat i ti lidé ze zemí EU, kteří mají přechodný pobyt. Sněmovna ale nechce takovou úpravu. I nadále se tedy budou zapisovat jen lidé s trvalým pobytem na území ČR,“ říká náměstek ministerstva vnitra Petr Mlsna.

Novela má taky umožnit voličům žádat o voličský průkaz elektronickou cestou a stranám umožní elektronicky nominovat zástupce do okrskových volebních komisí.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme