Petice za zachování zemědělské krajiny vyvolává široké diskuse

13. prosinec 2012
Zprávy z

Čeští myslivci a ochránci ptactva organizují petici za zachování zemědělské krajiny. Svými podpisy ji podpořilo už víc než 20 tisíc Čechů. Společně tak poukazují na mizející živočišné druhy ze zemědělské krajiny a také na trendy, které s klasickým hospodařením nemají nic společného.

Největším problémem není podle Václava Hlaváče z Agentury ochrany přírody jen mizející ptactvo. „Ubývají nám druhy zemědělské krajiny, hmyz, motýly, tam je to asi nejmarkantnější. Ptáci pochopitelně také. Na rozdíl třeba od vody a lesa, kde je to stabilizované,“ řekl Regionu Hlaváč.

Moderním trendem zemědělců je omezování živočišné výroby a nadměrné pěstování kukuřice potřebné pro efektivní provoz bioplynových stanic. To je také další důvod obrovské petice.

Kompromis se podle zemědělců hledá velmi těžko

Organizátoři petice viní zemědělce z příliš intenzívního hospodaření, v jehož důsledku hynou polní živočichové. Starat o půdu se lze dvěma způsoby. Za prvé je to extenzivní způsob se zatravněním a pobíráním dotací. V tu chvíli ale farmář nepotřebuje zaměstnance, nebo jen minimum.

Druhým způsob je intenzívní – pěstování a střídání plodin, chov dobytka a zaměstnávání lidí. Nakonec právě to je tradiční zemědělská praxe. „Základním úkolem státu je zajistit potravinou soběstačnost. To mi v žádném případě neděláme. Jsme závislí na dovozu masa, hlavně vepřového,“ říká k současné situaci šéf Školního statku v Humpolci Jan Mácha.

Má-li zemědělec vyrábět potraviny a zaměstnávat lidi, musí hospodařit intenzívně. Kompromis mezi touto činností a ochranou půdy a přírody se potom hledá velmi těžko.

autor: mik
Spustit audio