Petici proti vystoupení Ortelu na Řípské pouti podepsaly stovky lidí, starosta koncert hájí

Asi 400 lidí zatím podepsalo petici proti vystoupení kontroverzní kapely Ortel na tradiční dubnové Řípské pouti. Skupinu pozval starosta vsi Krabčice Jiří Šimáček. Tvrdí, že jen dává návštěvníkům na výběr rozmanité hudební žánry. S organizátory petice odmítá vedení Krabčic jednat, podle starosty se koncert Ortelu obci finančně vyplatí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Ortel se skupinou Ortel

Tomáš Ortel se skupinou Ortel | Foto: Pastorius, CC BY-SA 4.0

Petice se podepisuje na Roudnicku, v Litoměřicích, v Mělníku a na několika místech v hlavním městě.

„Kapela pro mě a určitě nejen pro mě znamená šíření xenofobie, je proti sexuálním či náboženským menšinám. Rozhodně se mi nelíbí vystoupení na této akci,“ říká Lukáš, zaměstnanec restaurace v Praze 10, kde díky němu lze petici také podepsat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petici proti vystoupení Ortelu na Řípské pouti podepsaly stovky lidí. Starosta Krabčic, který Ortel pozval, odmítá s organizátory petice jednat

V petici se uvádí, že Řípská pouť by měla být převážně pro rodiny s dětmi, nikoli pro příznivce xenofobie. Kapela Ortel je podle petentů spojena s extrémně pravicovou scénou, například proto, že nazpívala hymnu pro Dělnickou stranu.

V petici se také píše, že Ortel vystupuje na akcích proti Romům a demonstracích proti islámu.

Lukáše nejvíc zaskočil text písně Mešita, přijde mu plný nenávisti vůči skupině lidí. V písni se zpívá: „Ti v tom černým hávu útočí jen v davu a svatou válku ctí. Pro Alláhovo slávu uříznou ti hlavu.“

Lukášův názor sdílí i odborníci na extremismus. Připojuje se k nim třeba také zpěvák David Koller, který se skupinou Ortel odmítá vystupovat na jakékoli společné akci.

Na vystoupení Ortelu prý obec vydělá

Starosta obce Krabčice Jiří Šimáček si ale nemyslí, že by šlo o kontroverzní kapelu. Připustil však, že se písním skupiny moc nevěnoval.

Řípská pouť v Krabčicích | Foto: Miroslav Zimmer

„Takhle to neposuzuji, ani jsem tu kapelu neposlouchal, jel jsem podle počtu zhlédnutí. Vycházelo se vysloveně z ekonomického hlediska pro pouť, protože do obce potřebujeme dostat co nejvíce peněz,“ vysvětluje Šimáček.

Na dubnovém vystoupení skupiny pod horou Říp starosta trvá. Organizátorům petice slibovanou schůzku na poslední chvíli zrušil a už na ně prý nebude mít čas.

Policejní ředitelství Ústeckého kraje počítá se standardním bezpečnostním opatřením. Koncert může kvůli závadným textům i přerušit. Skupina Ortel na žádost Českého rozhlasu o vyjádření nereagovala.

Petice proti vystoupení kapely Ortel na Řípské pouti | Foto: Veronika Hlaváčová

dab, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme