Petr Dvořák: O podobě vysílání DVB-T2 vyjednáváme s Českými Radiokomunikacemi

25. červenec 2017

Kavčí hory připraví informační kampaň, v níž divákům vysvětlí, který přijímač si mají koupit, aby o své oblíbené programy nepřišli.

Česká televize vyjednává s Českými Radiokomunikacemi o podobě přechodu na vysílání DVB-T2. Digitálnímu rádiu to řekl generální ředitel ČT Petr Dvořák. „S operátorem vyjednáváme, za jakých podmínek budeme vysílat v průběhu přechodu, tedy do roku 2020, a zároveň, jak se změní podmínky poté, kdy očekáváme, že by celý proces měl kromě HD rozlišení přinést interně pro Českou televizi i poměrně zásadní úsporu nákladů,“ uvedl Dvořák.

Podle generálního ředitele Česká televize pracuje instituce v současné době na určité formě memoranda, které by mělo definovat spolupráci mezi ní a ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO). „Jsme domluveni s panem ministrem (Jiří Havlíček, pozn. red.), že bychom toto memorandum prezentovali v průběhu srpna, nebo nejpozději začátkem září, poté, co bude zákon finálně schválen,“ konstatoval Petr Dvořák. Zákon o elektronických komunikacích nyní musí schválit prezident a jeho novelizovaná podoba následně vyjde ve sbírce zákonů.

V rámci pracovní skupiny, která funguje při MPO, chce Česká televize usilovat o lepší definici časového harmonogramu a samozřejmě poté, co zákon vejde v platnost, začnou Kavčí hory pracovat na přípravě informační kampaně, aby lidé již při běžné výměně televizorů dostávali informaci, jaký přesně produkt si koupit a proč. Programová nabídka České televize bude podle jejího šéfa záviset do budoucna na tom, zdali bude mít k dispozici jeden, případně hned DVB-T2 multiplexy. „Vše bude záležet na dohodě mezi námi, operátorem multiplexu a ministerstvem. Celou situaci už bychom měli připravit dnes,“ řekl Dvořák.

autor: lukpo
Spustit audio