Petr Hartman: Fotbalová normalizace po česku

12. prosinec 2017

Český fotbal projde normalizací. Alespoň tím vyhrožuje místopředseda Evropské fotbalové unie, chcete-li UEFA, Ukrajinec Gregorij Sulkis. Svá slova o normalizaci pronášel k fotbalovým delegátům v ruštině.

Patrně si neuvědomuje, s čím je tento výraz spojován v historii této země. Řeč je o normalizaci, která nastala po vpádu vojsk Varšavské smlouvy v srpnu roku 1968 do Československa.

Tehdy normalizace znamenala potlačení jakékoli svobody, vyhazování lidí ze zaměstnání, vylučování studentů ze škol a podobně. Stačilo k tomu prakticky pouze to, aby nepovažovali invazi cizích vojsk na území tehdejšího Československa za bratrskou pomoc.

Řada delegátů fotbalové valné hromady patrně v těchto historických souvislostech neuvažovala. Pro ně je důležitá jiná normalizace. Spočívá v tom, že do čela tuzemského fotbalu se dostane člověk, který udrží poměry v normálních kolejích. Ty charakterizují korupční aféry, ne úplně průhledné finanční toky, ovlivňování zápasů a podobně.

Mimořádná valná hromada Fotbalové asociace ČR, na snímku vpravo je místopředseda FAČR Roman Berbr

Změna stanov neprošla

V těchto kolejích se tuzemský fotbal léta pohybuje pod taktovkou šíbrů typu znovu zvoleného místopředsedy asociace Romana Berbra. Člověka, který si dovede pomocí nabízení výhod či prostřednictvím různých forem nátlaku vybudovat síť vazeb a využívat ji k ovlivňování dění v tuzemské kopané. Léta se traduje, že bez něho není možné zvolit nového předsedu.

Jeho moc částečně koriguje poměrně složitý dvoukomorový volební systém. Zjednodušeně řečeno, brání tomu, aby početně silnější Čechy přehlasovaly Moravu.

Potvrdilo se to v momentu, kdy Miroslav Pelta zamířil do vyšetřovací vazby kvůli podezření z manipulace státních dotací pro fotbal a na předsednickou funkci vynuceně rezignoval. Berbr se snažil prosadit svého člověka. Nebyl úspěšný, narazil na odpor Moravy.

Další mimořádná valná hromada se už konala pod dohledem pánů z UEFA a také z FIFA. Ti se snažili výhrůžkami přimět delegáty, aby dvoukomorový systém zrušili a fotbalové stanovy tím normalizovali. Marně. Změna stanov neprošla.

Martin Malík, předseda Fotbalové asociace ČR

Přesto byl nový předseda zvolen. Stal se jím Martin Malík, který je považován za Berbrova člověka a s jeho zvolením je spokojen i Miroslav Pelta. Tuzemský fotbal tak i nadále pojede v pro něj normálních kolejích, tak jako dosud.

autor: Petr Hartman
Spustit audio