Petr Vítek: Královéhradecké artkino Bio Central je na dobré cestě za náročným divákem

20. leden 2017

V pátek 20. ledna pro vás Český rozhlas Hradec Králové připravil od 10:00 další přímý přenos z Radiokavárny v Havlíčkově ulici. Hostem byl Petr Vítek, ředitel královéhradeckého kina Bio Centrál.

Bio Central je posledním kamenným kinem v Hradci Králové. Biograf funguje již od roku 1929 a za dobu své existence vystřídal několik názvu a provozovatelů.

Po dlouhé odmlce byl znovu otevřen dne 20. prosince 2012 a to pod původním názvem Bio Central.

Ve své nové éře navazuje Bio Central na tradici zlatých časů stříbrného plátna, kdy biograf fungoval jako oblíbený cíl rodinných výletů či místo setkávání přátel.

Bio Centrál je poslední klasické kino, které v Hradci Králové zbylo, je to tak?
Bohužel je to tak a stejné je to ve většině měst. Kina zanikají a je zázrak, když zůstane alespoň jedno.

Čtěte také

Získali jste velice zajímavou a velkou Evropskou cenu, která patří nejen Centrálu, ale také pražskému Kinu Aero a spřáteleným kinosálům. O jakou cenu jde?
Z tohoto ocenění máme velkou radost. Jde o cenu roku za nejlepší interpretr, tedy pro toho kdo nejlépe uvádí filmy. Moc jsme to nečekali a kus té radosti je i tady v Centrálu, že se nám daří dělat věci trošku jinak i tady v Hradci.

Vzpomenete si na první film, který jste viděl jako kluk?
Jsem rodilý Pražák a kousek od místa, kde jsme bydleli, bylo velké Kino Moskva. Pamatuji si, že jsme tam se školou byli na Havraní ženě. Což byl v té době relativně nesocialistický dobrodružný film. Mohlo mi být tak osm let a dost jsem se obratem do havraní ženyzamiloval. Byl to vlastně první film, který jsem viděl v kině. První film, který zlomil to, že mě kino začalo hodně bavit, byl film Bezstarostná jízda.

Pořádáte řadu nevšedních záležitostí, ať už jde o zvláštní večery, vysílání z Metropolitní opery …, je toho obrovské množství. Kdo přichází s těmi nápady? Jsou to vaše nápady nebo je to týmová práce?
Je to rozdělené. Samozřejmě spousta věcí je tím, že je to už sedmnáct let, co fungujeme mezi kiny. Tuhle práci děláme už sedmnáct let a za tu dobu jsme nasbírali spoustu zkušeností. Třeba i ta cena, nebo to, že hrajeme trochu jiný profil, jsou to nekomerční projekty, tak nemáme problém s tím, když sezóna filmů není tak úspěšná. Veliká část je nějaká ta zkušenost s projekty, že už víme, co funguje a co ne. Každé město je jiné. Jinak se dělá dramaturgie v Praze a jinak se dělá v Hradci. To je tak polovina a druhá polovina je na lidech, co jsou v mém nejbližším okolí a kteří vytváření tu atmosféru, že se tam lidé chodí setkávat.

Petr Vítek, ředitel královéhradeckého kina Bio Centrál, hostem v radiokavárně Českého rozhlasu Hradec Králové v Havlíčkově ulici. Hostem bude

Bio Central je útočištěm každého kinofila
Dramaturgicky je kino zaměřeno na kvalitní filmovou tvorbu a artový film. Hostí významné filmové přehlídky a festivaly (Jeden svět, La Pelicula, Mezinárodní festival outdoorového filmu, Festival Cyklocestování, Dny evropského filmu, Cinema Open).

Uvádí také dokumentární tvorbu a podporuje začínající filmaře. V neposlední řadě provozuje Akademický filmový klub na Univerzitě Hradec Králové.

Kapacita Velkého sálu je 384 míst, Malý sál má kapacitu 40 míst k sezení.


Zvětšit mapu
autor: KLO
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.