Petr Voldán: Inovace není legrace, ale může i být

Začíná týden, který je mimo jiné týdnem inovací. Jak připouští autor pondělní pravidelné glosy, inovace není legrace, ale v jistém směru by i mohla být. Tak si teď poslechněte, jak to vlastně Petr Voldán myslí:

Inovace je termín, znějící nám tak trochu učeně a možná i vznešeně. A přitom se ho podle mého nemusíme bát. Něco změnit k lepšímu, modernizovat či dokonce převratně posunout kupředu, to vlastně může skoro každý z nás. Jistě, Týden inovací, který dnes startuje, má jako hlavní cíl seznámit veřejnost s novými světovými trendy v různých oborech, s nejnovějšími technologiemi a mnohé jeho akce jsou pro nás - nevědecké typy - tak trochu z říše science fiction. Umělá inteligence, laserová centra nebo nanotechnologie či projekty zvané chytrá města, to vskutku nejsou témata, která hýbou rozhovory v domácnostech nebo někde v zahradní restauraci.
Ale tak jako není legrace inovace, není legrací ani popularizace vědy a techniky. Když vám teď dám pár příkladů, o čem také Týden inovací bude, hned ale poznáte, že se vás může konkrétně týkat nebo zaujmout. Budeme totiž mít šanci například někde si zkusit vyhladit vrásky pomocí nejnovější technologie, podívat se na auto, ošetřené s využitím nanotechnologií, ale také si prohlédneme antibakteriální oblečení s nanostříbrem nebo nanobanvlnu pro alergiky. A to už asi jste víc doma – alergiků je spousta, auto má snad každý a to jsem vytrhl jen jeden směr inovačních trendů. Ono totiž mezi inovace patří i hledání zajímavých programů pro internet – jako jsou vyhledavače levných letenek a podobně.
Takže jak je patrné inovace se nás týkají, byť se nám to zdá moc vědecké a odtažité. A co víc – myslím si, že inovativní vlastně můžeme být tak trochu všichni. A třeba zrovna v tomto tématickém týdnu. Kdyby třeba inovativněji mysleli zaměstnanci jednoho z nákupních řetězců, který mi před pár dny nabízel, paradoxně přímo pod honosnou sebechválivou cedulí o tom nejčerstvějším na můj stůl citrusy, rovnou s možná léčivým porostem bílé plísně, nemusel bych ho vynechat z cílů svých nákupů. Inovace není legrace, ovšem někdy vážně tolik nestojí. Ale teď už úspěšné pondělí a celý inovativní týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio