Petr Voldán: K čemu ta čísla jsou

Čísla nás provázejí na každém kroku. Dá se říci, že se bez nich asi neobejdeme. Přesto se autor dnešní pravidelné páteční glosy Petr Voldán při zamyšlení nad čísly, udávajícími průměrné mzdy a nebo penze ptá - k čemu ta čísla jsou?

Čísla, čísla, čísla. Lepí se na nás už při příchodu na svět. Hned po pohlaví a zdraví novorozence míří další všetečné dotazy k prvním mírám a na světě jsou úvodní čísla coby přínos světu statistik - kolik jsme měřili a vážili. A dostáváme hned i číslo poměrně důležité pro další pouť životem - číslo rodné. V podstatě až ve věku pubertálním zjišťujeme, že ho po nás pořád někde někdo chce a pro úřady jsme skoro víc oním číslem, než živou bytostí.

Pronásledování čísly ale pokračuje i při prvních kontaktech s učením a je to - přiznejme si - pronásledování proměněné v matematiku často hodně náročné. Z tohoto pohledu jsou čísla oblíbenou disciplínou jen u menšiny z nás. Ale to není naposledy, co nás čísla dokáží s jistotou tzv. "rozhodit". Pravidelně se to spoustě lidí děje, když statistici vypustí nejnovější údaje o průměrných mzdách nebo penzích. To se čísla mění v provokatéry kalibru rudého hadru v očích býka. No řekněte, jestli nenaštvou dvě třetiny zaměstnanců čísla, že průměrná mzda je už na úrovni 27 220 korun.

Kolik čárek byste ve větě napsali?

Ty dvě třetiny si o takovém průměru mohou nechat zdát, protože na něj nedosáhnou. Jejich realitě je blíž tzv. medián - údaj uprostřed nejvyšších a nejnižších příjmů. Jenže ten je skoro o 4 tisíce níž, než průměrná mzda. Stejné je to s penzí - polovina seniorů je pod průměrem. Ta asi souhlasí s výrokem - zdůrazňovat jen to krásné mi připadá, jako kdyby si matematika všímala jen kladných čísel - který pronesl malíř Paul Klee. Ovšem čísla sama o sobě za to nemohou.

Ta sedí - jen se vždycky v duchu ptám, k čemu nám ta zavádějící a provokující čísla o průměrech vlastně jsou. A proč se jim přikládá takový význam. Společně s autorem Malého prince Saint-Exupérym si pak notuju - my, kteří chápeme život, nestaráme se vůbec o čísla. Ale teď už příjemný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio