Petr Voldán: Mlha před kauzou, mlha za kauzou

Lobbista Marek Dalík na svobodě a zrušen rozsudek v jeho kauze, stíhaný exsenátor Novák si najímá německé eso mezi advokáty, kauza Davida Ratha se táhne dál. Jen tři příklady jako dokreslení titulku dnešní glosy Petra Voldána s titulkem "Mlha před kauzou, mlha za kauzou":

Já pochopitelně dobře vím, že se říká mlha přede mnou, mlha za mnou - Popelka pomocí této formulky elegantně zmizela z tancovačky na zámku. Ale ono to podobně do ztracena vypadá v poslední době s řadou sledovaných kauz, které nepřidávají příliš důvěryhodnosti naší justici. Nejvyšší soud prý nezpochybnil otázku viny lobbisty Marka Dalíka, ale ten je na svobodě a o jeho kauze údajného podvodu kolem nákupu pandurů pro armádu se bude jednat znovu.

Pokud jde o další, starší kauzu Davida Ratha - je tak starší až stará, že už člověk neví, kdy začala, o co šlo a na čem to vázne, abychom znali všichni nějaké rozuzlení. Tedy o co šlo - víme dobře - jako i v kauze Dalík a nebo případě exsenátora Nováka - o dost velké peníze, ke kterým patrně, a myslí si to snad každý, pánové přišli zřejmě nelegálně. Pan exsenátor si teď v Německu, kde uniká naší justici, protože mu hrozí 13 let vězení, najal údajně jedno z největších advokátních es, aby jeho kauza rovněž skončila - řekněme v mlze.

Justice

Nejde o podrobnosti - i z uvedeného je nanejvýš jasné, jak jsou případy zašmodrchané. A jak obratně se jejich aktéři brání. A v mlze před nimi i za nimi je šikovně zahalují ti nejšpičkovější právníci. Není pochyb, že když hrají o udržení tolika milionů, ke kterým se prý dostali, nějakou tu korunu na ty nejlepší advokáty zaručeně mají. To je spojuje, jestli chcete znát špičky mezi obhájci, nejlépe placené, najděte si ty největší kauzy a máte je.

Celkově to všechno dohromady ke cti naší justice, k důvěře v právní prostředí a vymahatelnost práva moc nepřispívá. Halasné kauzy končí na chybách, možná skulinách nebo gumovosti zákonů, neskutečně se táhnou a lidé, o kterých se tvrdí, že jejich vina je nad slunce jasná, jsou v klidu. Mlha před nimi i jejich kauzami, mlha za nimi a kauzami také. Světlo na konci nevidět. A tak už raději klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.