Petr Voldán: Na Oskara to není aneb Moc bohémská Bohéma

Na Oskara to není – to je titulek dnešní pravidelné glosy Petra Voldána. Stylově po další „oscarové“ noci se autor také věnuje filmu, přesněji filmu či seriálu o filmu, což potvrzuje pokračování titulku dnešní úvahy – aneb „Moc bohémská Bohéma“:

Vášně, neméně provokující jako filmoví „Oscaři“, vyvolal televizní seriál Bohéma. Zatímco noční napětí už opadlo a nositele prestižních sošek známe, pojetí, jakým se autoři zmocnili tématu z prostředí našeho filmu za první republiky, za války a po ní, ještě asi nějaký čas provokovat bude.

Nedivím se diskusím a vášním, na to je Bohéma dostatečně kontroverzní

Ale ani tomu, že vedle ocenění mnoha hereckých výkonů - vzpomenu Vladimíra Javorského jako Vlastu Buriana nebo Michala Dlouhého coby Zdeňka Štěpánka – je diskutabilních momentů nějak moc. Osobně neberu hlasy, tvrdící na obhajobu zmatku v postavách a nepřesností v jejich činech i faktech ze života, že prý kdo zná dějiny nebo životopisy herců, nemohl se nechat obalamutit.

Ze seriálu Bohéma

No, jestli sledujeme ověřitelné momenty ze života režiséra Martina Friče a přitom ho necháme spáchat sebevraždu, což není pravda, pak v tom nevidím ani nadhled, natož filmařskou či scénáristickou licenci. Pro mě spíš sázka na bulvární notu nevědomého diváka, kterého chci přilákat a o kterém dobře musím vědět, že neví a nebude hledat na internetu, jak to s režisérovou smrtí bylo doopravdy. Podobně vidím vložení jiného textu do úst Zdeňka Štěpánka při rozhlasovém vystoupení při ohrožení země nebo údajné převzetí protektorátní ceny Vlastou Burianem z rukou prezidenta Háchy na Hradě.

Ani jedno z toho tak nebylo, ale pro většinu diváků je to prostě už tak

Včetně těch mladších, kteří si myslím už tuplem nebudou hledat podrobnosti a škola jim je těžko nabídne. Namixovat mezi fakta i soukromé scény, pokřivující osudy známých herců a tím poškozující i jejich potomky, to je nezodpovědná manipulace a nedivím se rozhořčeným reakcím. Režijní i scénáristický rukopis to mění spíš ve škrabopis, ať už je obhajoba podobných přešlapů jakákoli. Nemusíte samozřejmě souhlasit, ale pro mě byla Bohéma – měkce řečeno - až moc bohémsky osobitá a nekonvenční. Obrazně, na Oskara to tedy nebylo a teď už úspěšné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.