Petr Voldán: Nemusíme být všichni hasiči

Bouřky, deště, kroupy a potom škody. Obrázek i uplynulého víkendu při kterém měli na mnoha místech na pilno i hasiči. Jak ale poznamenává autor pondělních glos Petr Voldán - když budeme přírodu trochu víc vnímat a také vyjdeme ze zkušeností předků, nemusí být do budoucna skoro z nás všech hasiči, abychom si s následky stále častějších živelných událostí poradili:

Bláto kam se podíváš, voda ve sklepích, podmáčené zahrádky i domky. Nezáviděníhodný víkend s lopatou, kbelíkem a v holínkách má za sebou spousta lidí poté, co se na ně snesly deště a sem tam i kroupy v množství neobvyklém a s razancí zvanou přívalová. Mnohem častěji sledujeme předpovědi počasí a o moc víc lidí se také naučilo hledat podrobnosti o pohybu mraků a bouřkových hrozeb na různých meteoradarech. Nicméně ani tak se nedá ve většině případů situace úplně zachránit. Příroda je rychlejší a silnější a v přepadech našich měst a vesnic stále častější. Podle některých expertů nám vrací naše neurvalé chování k ní.
Ale ona nám podle mého i tak trochu napovídá, co s tím dělat, abychom postupně nemuseli zapojovat do akcí stále více a více záchranných skupin a hasičských sborů. Tam kde už opakovaně voda přinesla bahno ze svahů až do ulic a na náměstí, což často pamětníci z let minulých takřka nepamatují, se asi něco změnilo. Vlastně ne něco nebo "ono" - tu změnu jsme udělali my, lidé.
Někde jsme vylepšili cesty přes vesnice asfaltem, což vozovku zvýšilo natolik, že voda nemá cestu nikudy jinudy než zkrátka přes a nebo podél silnice do nejbližších zahrádek, garáží nebo sklepů. Jinde jsme si zajistili pohodlí bezúdržbových ploch pěkně rovnou známkovou dlažbou. Ta ovšem nic nevsakuje a vodu žene hezky do korýtek, která ale všechnu nepoberou. Ono i osázet nebo zasít svažitá pole, navazující na cesty nebo zahrady chce zkušenost - bezmyšlenkovitým vytvořením řádků, které při dešti vodě dodají na rychlosti na pozdější nechtěnou bahenní lázeň spolehlivě zadělá.
I když je mi jasné, že podobné připomínky a odkazy na selský rozum a zkušenost jsou pro ty, kteří aktuálně vysušují dvorky i domky a tahají holiny z bláta k ničemu, jsem přesvědčen, že tudy vede cesta. Abychom časem nemuseli být všichni dobrovolnými i nedobrovolnými hasiči, kteří už jen likvidují následky. Ale teď už klidné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.