Petr Voldán: Telefonní budko, kdo v tobě přebývá

Většina z posluchačů asi stále ví, co si představit pod názvem telefonní budka. Což ale pomalu přestává platit u nejmladší generace. Navíc se budky proměňují v objekty s dočista jiným posláním, jak ukazuje nejnovější příklad z našeho regionu východních Čech. Proto není divu, že po tomto tématu sáhl také autor pondělní glosy Petr Voldán - opět s dost netradičním titulkem - Telefonní budko, kdo v tobě přebývá:

Já pochopitelně vím, že myška hrabalka se ptala “Boudo, budko, kdo v tobě přebývá?” Ale ta realita proměn telefonních budek je vlastně také tak trochu pohádkou. Pohádkou s dobrým koncem. Protože budky - roky nás spojující s okolím, když jsme si někdy vystáli i frontu na zavolání nebo nakonec našli takovou, která neměla utržené sluchátko či nežrala mince bez spojení - tyto budky nacházejí nové uplatnění. Jak už kdosi řekl, každý nový nápad vypadá zpočátku bláznivě. Ale naštěstí je dost bláznů, kteří neustoupí, dokud nedosáhnou svého.

Takže už i u nás se zabydlely “knihobudky” a další verze jsou na spadnutí. Vedle dobíjecích stanic pro mobily, modernější následníky telefonních automatů na mince a pak karty, už existují ve světě také budky, převtělené ve stanice připojení k internetu nebo i galerie. A nebyli by to ani Britové, kteří světu dali doslova legendární červené telefonní budky, aby nepřišli s dalšími originalitami. A tak už na ostrovech mají i budku hospodu. Přesněji hospůdku, protože původně červená telefonní krasavice moc místa neposkytuje. Ale paní výčepní se tam vejde, kdežto soudek piva už musí zůstat venku.

Telefonní budka, telefon, O2, veřejný telefonní automat

Jenže ani my nejsme pozadu - telefonní budka v Litomyšli aktuálně poskytuje na dotykovém panelu informace z městských internetových stránek. Je to sice moderní atrapa, nikoli budka původní, ale nápad podle mě jako hrom. Kam jít, kde jíst, co se děje, co se chystá, zkrátka město v kostce. Navíc pod střechou - tedy stříškou. Kopírování Litomyšle bych nejen doporučil, kdybych mohl, snad i nařídil.

Na počátku bylo slovo - což pro telefonní budky taky platilo

V případě „infobudky“ byla na počátku její předchůdkyně telefonní. Těžko odhadovat, jaké budou odpovědi na modifikovanou řečnickou otázku “Telefonní budko, kdo v tobě přebývá?” Kam až nápady dotáhneme. Snad ne do častějších situací, jako bývala utržená sluchátka a dnes prý zase z “knihobudek” i ukradené knížky.

A nakonec ještě malá žádost - dětem prosím vysvětlete, co to byla telefonní budka, pokud je dokážete utrhnout od displeje mobilu. A teď už úspěšné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.