Petr Voldán: Živá řeka nebo mrtvý nápad

Hned tři řeky byly v posledních době prohlášeny za subjekty s právy živých bytostí. Stalo se tak z rozhodnutí novozélandských úřadů a také indického soudu. Je něco podobného možné u nás, jde jen o laciné gesto a formalitu bez většího významu – nejen tyto otázky si položil také pravidelný autor dnešní glosy Petr Voldán. A její titulek doplnil otazníkem – „Živá řeka nebo mrtvý nápad?“

Svět se úplně zbláznil – přesněji někteří jeho obyvatelé – napadlo možná někoho, když slyšel zprávu, že se jedna novozélandská řeka stala právnickou osobou a po ní i dvě indické. A mají stejná práva jako člověk. Osobně si ovšem tak docela nemyslím, že někomu – jak napsal kdosi v reakci – už úplně „hrabe“. I když je to rozhodnutí hodně zvláštní. Ono totiž nejde Novozélanďanům vůbec o to, jak se mnozí naši radikální diskutéři s úšklebkem rozohňují, jestli bude mít řeka i povinnosti nebo nějakou odpovědnost.

Jde hlavně o posílení tlaku na zachování řeky jako reálně životodárného subjektu pro obyvatele v jejím okolí, v případě Nového Zélandu původních – Maorů. Z tohoto pohledu revoluční myšlence tleskám – i když rozumím skepsi ze zkušeností s naším pokřiveným prostředím. Právních norem máme nepřeberně, ale dodržování a vymahatelnost – to je někdy učiněná bída. Už ty reakce napovídají, že někteří jsme jinde. My o tomto víkendu symbolicky odemkneme některé řeky – třeba Sázavu, dobrovolníci zase po hulvátech poklidí břehy i koryta řek od harampádí a odpadu, který tam beztrestně, ale pravidelně vyházejí mnozí spoluobčané, ale uznat řeku za živou bytost – na to asi nemáme.

Řeka Whanganui.

Životodárné řece pliveme do tváře splachováním pěny autošamponů, mnohým tokům jsme amputovali pokroucené zátočiny jako lidem končetiny, živé řece dovedeme podat i nemalé dávky vražedných jedů. Živá bytost, právnická osoba by pak měla mít narok na razantnější ochranu, než nějaká obyčejná řeka.

Prohlásit tedy po vzoru Novozélanďanů řeku za živou bytost, ale hlavně se podle toho chovat, je tak u nás zatím mrtvý nápad. Jen aby nám do budoucna ale stačila například jen ta Hodina země, vyhlášená na sobotu v zájmu přírody a s ní šedesát minut zhasnutých světel. Zatím nicméně velké díky alespoň za to a doufejme, že i naše řeky budou nadále povětšinou živé, byť ne bytosti. A teď už klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio