Pevné výrobky ze 3D tiskáren

8. říjen 2012

Propagátoři 3D tisku nám průběžně oznamují, jaké předměty už lze na 3D tiskárnách vyrobit. Ale opomíjejí jeden důležitý aspekt - materiálové vlastnosti takto vyrobených objektů se zatím nemohou kvalitativně rovnat věcem vyrobeným běžnými metodami. Jsou totiž křehčí, méně soudržné a méně pevné.

Metodu pro zlepšení alespoň některých mechanických vlastností výrobků z 3D tiskáren vyvinul Bedřich Beneš, který pracuje jako profesor počítačové grafiky na americké Purdue University. Metoda rozpracovaná jeho týmem spočívá v modifikaci vnitřní struktury vyráběného objektu, je vytvořena tak, aby se posílily strukturních vlastnosti objektu.

<p><iframe width="610" height="458" src="https://www.youtube.com/embed/J8bPXk5od4I" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Normální 3D tiskárny většinou vyrábějí plné tvary. Prof. Beneš vyvinul počítačový program, který nejdříve odhalí slabá místa objektu a pak automaticky změní tvary uvnitř objektu. Tak se dosáhne co největší pevnosti struktur. Takový předmět pak obsahuje dutiny, výztuhy, podpěry a různá zesílení stěn a spojnic ve zranitelných místech. Objekt zvnějšku vypadá stejně, ale jeho odolnost a pevnost se díky mechanické tvarové optimalizaci podstatně zvýší. Vedlejším důsledkem je navíc velmi podstatná úspora celkem drahého materiálu a také peněz - takto lze ušetřit až 80% materiálu či financí.

Tento nápad ale neřeší další problém, totiž že materiál, který se tvoří stylem “vrstvička po vrstvičce” a vytváří ho hlavice 3D tiskárny, je zpravidla homogenní a neprojevuje často požadované specifické vlastnosti v určitém směru. Proto také třeba běžná sekyra vyrobená v kovozpracujícím závodě bude vždy lepší než sekyra vyrobená současnou 3D tiskárnou.

Zdroj: PhysOrg

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio