PhDr. Jiří Bílek: Historické hádanky

27. listopad 2012
Vstupte!

Úterní pořad Vstupte! zasvětíme dějinám války, vojenského umění, ale také hádankám, které naše historie ráda nabízí...

Historik Dr. Jiří Bílek se narodil v Teplicích v roce 1948, absolvoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a pracoval mj. ve Vojenském historickém ústavu Praha. Jeho zájmem jsou zejména dějiny druhé poloviny 20. století, je autorem desítek studií o historii armády, jako například monografie Vojáci druhé kategorie (2010) o pomocných technických praporech známých pod zkratkou PTP. Dále jej přitahují záhady (osmidílná pupolarizační kniha Hádanky naší minulosti) a méně známé skutečnosti z české historie (Bílá místa české historie). Je také autorem historického románu První kníže aneb Předtucha moci a působí také jako publicista a překladatel.

Jiří Bílek napsal více než 70 knih, ve kterých se obvykle snaží spojit profesi historika s pohledem milovníka záhad a tajemství. Mezi veřejností měly ohlas zejména publikace Pétépáci aneb Černí baroni úplně jinak a Pomocné technické prapory. Psal také scénáře pro televizi, je členem Obce spisovatelů a Klubu autorů literatury faktu a držitelem literárních cen Miroslava Ivanov a Egona Ervína Kische.

Vojenský ústřední archiv
autor: Martin Štoll
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.