Pilníky z korálů o osídlení Polynésie

12. listopad 2012
Monitor

Datování pilníků a leštiček vyrobených z mořských korálů umožnilo přesně určit dobu, kdy do Polynésie přišli první lidé.

Polynésie byla jedním z posledních míst na Zemi, které osídlili lidé. Nejstarší stopy po lidské přítomnosti archeologové objevili na nalezišti Nukuleka, které leží na ostrově Tongatapu v Království Tonga. Lidé, kteří sem přišli, pocházeli z jihovýchodní Asie a zanechali po sobě takzvanou lapitskou keramiku. Její nálezy dokazují, že ostrov Tongatapu byl výchozím bodem, ze kterého se kultura šířila na další polynéské ostrovy.

Otázkou ale zůstávalo, kdy první kolonie v Polynésii vznikla. Až dosud archeologové radiokarbonovou metodou datovali jen dřevo z vrstev, v nichž se našla lapitská keramika. Tato metoda však má svá omezení a výsledky nejsou zcela spolehlivé. Naštěstí existuje ještě další organický materiál, jehož stáří se dá určit velmi přesně. Jsou jím mořské korály větevníky (Acropora), jejichž úlomky první Polynésané používali jako pilníky a leštičky. Pomocí nich opracovávali a leštili dřevěné výrobky i schránky mlžů.

Výzkum těchto nástrojů pomohl zjistit, že první lidé přišli na Tongatapu během pouhých 16 let dlouhého časového okna před 2830 až 2846 lety. Korálové pilníky se nacházejí na sídlištích lapitské kultury z celé Oceánie. Jejich datování tak může studovat jednu z posledních kapitol osídlení Země s nebývale vysokou přesností.

Zdroj: PLoS ONE

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.