Piráti s nelegálními nabídkami IPTV streamů způsobují obrovské problémy

9. prosinec 2016

UVNITŘ INFOGRAFIKA - Alarmující je, že zatímco někteří uživatelé jsou si vědomi, že přijímají zahraniční programy nelegálně, jiní si této skutečnosti vědomi vůbec nejsou.

Pirátství v podobě nabídky nelegálních IP streamů, které umožňují sledovat řadu zahraničních stanic, jež nejsou dostupné běžně ani na satelitu, znamená obrovský problém. Upozornila na to společnost Irdeto. V současnosti existuje přibližně 2,7 milionu reklamních nabídek, které nějakým způsobem tyto možnosti nabízejí (včetně webů Amazon, eBay a Alibaba) a Top 100 webových pirátských stránek generuje měsíčně téměř 16,5 milionu návštěv.

Pirátství digitální televize je velkým problémem, kterému napomáhají i sociální sítě jako Facebook nebo Twitter. Podle statistik, které má k dispozici společnost Irdeto, nabízejí nelegální služby v průměru okolo 174 kanálů. Existují ale dokonce i servery, které mají ve svém portfoliu i více než tisícovku programů. Nelegální služby je přitom možné získat za mnohem nižší poplatky, než za které je tyto platformy získat legální cestou. Jejich průměrná roční cena se pohybuje pod dvěma sty dolary, respektive měsíčně okolo 16 dolarů. Předplatné kabelové televize v USA přitom vyjde průměrně na 103 dolarů.

Alarmující je, že zatímco někteří uživatelé jsou si vědomi, že přijímají zahraniční programy nelegálně, jiní si této skutečnosti vědomi vůbec nejsou. Někteří piráti nabízejí rafinované obchodní praktiky a jejich IPTV e-shopy mají po grafické stránce velmi vysokou úroveň. Největší měrou se na této skutečnosti podílí zařízení s operačním systémem Android (v 27 %), následují Infomir Mag 250/254 (26 %) a populární multimediální centrum Kodi (21 %). Nejvíce pirátsky sledovaným sportem je s 25.2 % možná překvapivě baseball, o dvě procenta méně má fotbal. Kategorii Top 5 uzavírá s necelými 9 % motoristický sport.

Infografiku ke studii společnosti Irdeto naleznete zde.

autor: lukpo
Spustit audio