PiS chce více 'národní' veřejnoprávní média. Navrhuje, aby šéfy jmenoval ministr

Polská veřejnoprávní média mají podle vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) víc sloužit národním zájmům. Zákon, který by k tomu měl přispět, už začal projednávat Sejm, tedy dolní komora parlamentu. Konzervativci by chtěli, aby platil od 1. ledna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polská premiérka Beata Szydlová a šéf polských konzervativců Jaroslaw Kaczyńský

Polská premiérka Beata Szydlová a šéf polských konzervativců Jaroslaw Kaczyńský | Zdroj: ČTK

Zákon má jen několik málo stran, zavádí však podstatné změny. Ta asi nejdůležitější je, že by generální ředitele a členy dozorčích rad jmenoval přímo ministr státního pokladu, nikoli rada.

Jednoduše řečeno – vláda by si do vedení těchto institucí mohla přímo dosadit loajálního člověka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O snaze polské vládní strany PiS získat větší vliv na veřejnoprávní média mluvil polský zpravodaj ČRo Vít Pohanka

Zástupci PiS chtějí, aby veřejnoprávní média byla také více „národní“. Třeba televize by měla vysílat seriály o polské historii, točit historické filmy a podobně.

Na tom by ještě nemuselo být nic tak kontroverzního, kdyby ovšem nevznikaly pochyby o tom, jestli pak nebude tato historie zohýbaná podle nějakého předem daného klíče.

Zástupci Práva a spravedlnost třeba opakovaně odmítají kritický pohled na Poláky a jejich možné provinění vůči Židům, Ukrajincům nebo jiným menšinám. S přímou kontrolou nad veřejnoprávními médii by mohla vládní síla získat větší prostor pro své interpretace.

Ale nejde jen o historii. Vládnoucí konzervativci si často stěžovali a stěžují, že jsou veřejnoprávní média zaujatá.

„Veřejnoprávní média tady nejsou od toho, aby byla stranou v nějakém politickém sporu. Jsou tady od toho, aby zřetelně informovala občany, a podle mne to nedělají,“ uvedl šéf poslaneckého klubu Práva a spravedlnosti Krzysztof Terlecki.

Polští poslanci začali o médiích jednat v noci na dnešek a pokračovat v tom chtějí v noci na zítřek.

To není nic úplně nového – kontroverzním zákonem o ústavním soudu se Sejm zabýval také v noci a nad ránem na Štědrý den ho pak definitivně schválil Senát a v noci se rozhodovalo třeba i o výměnách šéfů všech zpravodajských služeb.

Vládní PiS to zdůvodňuje tím, že chce zákon projednat co nejdřív a jindy na to prostě nezbývá čas.

I kdyby vládní strana touto cestou získala nad veřejnoprávními médii přímou kontrolu a umlčela – jak před tím varuje polská opozice – jejich kritické hlasy, ještě pořád jsou tu silná soukromá média, jako třeba zpravodajský kanál televize TVN24 nebo deník Gazeta Wyborcza, z nějž se stal skoro opoziční hlasatel.

ČRo, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme