Pitné vody nemusí být stále dostatek. Musíme lépe hospodařit a vrátit se k přírodě, tvrdí odborníci

Sucho trápí celou Českou republiku i Evropu. Aby se něco změnilo, muselo by podle Radima Tolasze z ČHMÚ po tři týdny nepřetržitě mírně pršet. Jednorázové silné bouřky nic nevyřeší, voda se v takovém případě jednoduše vypaří nebo odteče do řek.

Marek Rieder, ředitel Výzkumného ústavu vodohospodářského, navíc připouští, že by po suchu mohly přijít povodně. „Nelze to vyloučit. Srážky by neměl čas se vsáknout do té přesušené půdy a odtekly by rovnou do řek,“ popisuje. Současně připomíná, že čeští hydrologové jsou na povodně připraveni. Na sucha však nikoliv.

„Sucho tu nebylo. Učíme se a nastavujeme systém,“ zdůvodňuje a připomíná, že bychom měli mít stanovené stupně sucha, stejně jako používáme povodňové stupně. „A na ty můžeme navázat konkrétní opatření,“ vysvětluje.

Kdy začne pršet?

„V březnu bychom měli už první stupeň vyhlášený,“ připomíná Radim Tolasz z ČHMÚ. Podle jeho názoru jde také o následek dvou suchých zim téměř bez sněhových srážek: „Bylo málo sněhu a na krajině je to vidět.“

Čtěte také

Okolo 20. srpna by mohlo začít pršet. „Jenže sucho odchází dlouhé měsíce. Není to tak, že 20. srpna začne pršet a je hotovo,“ přibližuje Radim Tolasz z ČHMÚ.

Jiří Hladík z Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy

Lidé zaznamenali i vysychání studní. „Většina obyvatel je závislá na podzemních vodách,“ varuje Jiří Hladík. „Bude se muset změnit naše chování k vodě, tedy nezalévat pitnou vodou a nepoužívat ji na splachování. Pitná voda není jen to, za co platíme 70 korun za kubík. Nemusí jí být dostatek,“ dodává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio