Pivní štrúdl
Recept od Heleny Salinské. Těsto si můžeme připravit i den dopředu, pokud bychom na něj ale pozapomněli, po několika dnech se s ním bude už hůře pracovat. Pokud těsto v lednici trochu ztmavne, nebo se něj objeví tmavší pruhy, není to na závadu - způsobuje to obsažené pivo.
Budete potřebovat:
těsto:
300 g hladké mouky
125 g změklého tuku na pečení
16 polévkových lžic piva
náplň:
jablka
strouhanka/ovesné vločky
cukr
ořechy
skořice
Postup:
1. Všechny suroviny smícháme - pokud těsto lepí, přidáme mouku.
2. Následně vypracujeme pružné těsto.
3. Položíme na nahřátý talíř a zakryjeme druhým nahřátým talířem.
4. Necháme odpočívat asi 30 minut.
5. Na náplň si opražíme na trošce tuku strouhanku, do které před odstavením přidáme dle chuti krystalový cukr a necháme zkaramelizovat (místo strouhanky můžeme opražit ovesné vločky).
6. Těsto rozválíme, dle potřeby podsypáváme, a dokončíme na pomoučené utěrce (lépe tak závin smotáme a přeneseme na plech).
7. Rozválené těsto potřeme rozpuštěným tukem, posypeme opraženou strouhankou (vločkami), nakrájenými jablky a přidat můžeme i zavařenou, nebo mraženou arónii.
8. Posypeme vanilkovým cukrem, skořicí, případně dle chuti sekanými ořechy.
9. Těsto zabalíme a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
10. Potřeme rozkvedlaným vejce a pečeme při 200 stupních.
11. Ještě teplý závin potíráme rozpuštěným máslem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.