Pivní štrúdl

Recept od Heleny Salinské. Těsto si můžeme připravit i den dopředu, pokud bychom na něj ale pozapomněli, po několika dnech se s ním bude už hůře pracovat. Pokud těsto v lednici trochu ztmavne, nebo se něj objeví tmavší pruhy, není to na závadu - způsobuje to obsažené pivo.

Budete potřebovat:

těsto:
300 g hladké mouky
125 g změklého tuku na pečení
16 polévkových lžic piva

náplň:
jablka
strouhanka/ovesné vločky
cukr
ořechy
skořice

Postup:

1. Všechny suroviny smícháme - pokud těsto lepí, přidáme mouku.

2. Následně vypracujeme pružné těsto.

3. Položíme na nahřátý talíř a zakryjeme druhým nahřátým talířem.

4. Necháme odpočívat asi 30 minut.

5. Na náplň si opražíme na trošce tuku strouhanku, do které před odstavením přidáme dle chuti krystalový cukr a necháme zkaramelizovat (místo strouhanky můžeme opražit ovesné vločky).

6. Těsto rozválíme, dle potřeby podsypáváme, a dokončíme na pomoučené utěrce (lépe tak závin smotáme a přeneseme na plech).

7. Rozválené těsto potřeme rozpuštěným tukem, posypeme opraženou strouhankou (vločkami), nakrájenými jablky a přidat můžeme i zavařenou, nebo mraženou arónii.

8. Posypeme vanilkovým cukrem, skořicí, případně dle chuti sekanými ořechy.

9. Těsto zabalíme a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.

10. Potřeme rozkvedlaným vejce a pečeme při 200 stupních.

11. Ještě teplý závin potíráme rozpuštěným máslem.

autor: Zuzana Plíšková