Plastici se po 40 letech vrátí do Postupic, na místo svého legendárního koncertu

V září 1974 hrála v Postupicích u Benešova undergroundová kapela Plastic People of the Universe a za několik dní tam zahraje zase. Pozvat kapelu a připomenout tak koncert, který vešel do dějin undergroundu jako První festival druhé kultury, se rozhodla parta nadšenců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koncert The Plastic People of the Universe v Lublani

Koncert The Plastic People of the Universe v Lublani | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

„Oficiálně to byla svatba,“ říká postupický hostinský Václav Šesták s tím, že pozvaní byli jen „svatebčané“. „Místní lidi, si myslím, že na tom vůbec nebyli,“ podotýká.

Tak docela to však neplatilo, jak potvrzuje pan Jaromír, muž, který tu před 40 lety točil pivo. Ten někdejší vystoupení ohodnotil jako „moderní“.

Přehrát

00:00 / 00:00

O někdejší i chystaný koncert Plastic People se zajímal redaktor Ľubomír Smatana

„Tam jsme prvně viděli, že hrál na valchu. To jsme tady nikdy neviděli,“ dodává pan Jaromír.

Koncert vešel do povědomí nejen kvůli tomu, že z něj existuje filmový záznam, ale zejména kvůli tomu, že ho sledovala tajná policie. Od té doby byli lidé z kapel, jako je Plastic People of the Universe nebo DG 307, které tam hrály, pod jejím neustálým dozorem.

Chystaný koncert k 40. výročí, který by se měl uskutečnit 6. září, si vymyslel Jaromír Braniš. „Člověk Plastiky zná, chodí na ně a říkám – tohle nesmíme prošvihnout, to už se opakovat nebude,“ vysvětluje.

Stejně jako Václav Šesták ani on při vystoupení v roce 1974 nebyl – Šestákovi bylo osm let, jemu třináct. Teď už by ho minout neměli.

Braniš počítá i s tím, že to může být nakonec ztrátový podnik, těžkou hlavu si však z toho nedělá. „Je nás pět, kteří jsme ochotní tu finanční ztrátu zatáhnout, to se určitě vyplatí,“ dodává.

Ľubomír Smatana, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme