Platy prodavačů v obchodních řetězcích rostou. Stále jsou ale 12 000 pod celostátním průměrem

22. únor 2018
Zprávy z

Platy prodavačů v obchodních řetězcích rostou. Podle Odborového svazu pracovníků obchodu si pokladní v současnosti vydělá v průměru kolem sedmnácti tisíc korun měsíčně hrubého. Některé supermarkety přesto nabízejí výrazně vyšší částky, které se blíží až ke třicetitisícové hranici

Zvyšování mezd oznámily řetězce Penny Market nebo Lidl. Některé z ostatních řetězců zvedaly mzdy už v loňském roce, a to i opakovaně - jako třeba Albert.

Zásadní navýšení tak Svaz obchodu a cestovního ruchu už letos neočekává. Obchodníci se teď snaží nalákat hlavně nové pracovníky na vyšší nástupní mzdy.

„Mezi obchodníky vládne tvrdá konkurence. Zuří do jisté míry cenová válka ve vztahu ke spotřebitelům. Bohužel ale nabídka na trhu práce je téměř vyčerpaná, a tak dochází spíše k přetahování pracovníků za lepšími mzdovými a pracovními podmínkami,“ řekla Českému rozhlasu prezidentka Svazu Marta Nováková.

Jen třeba u řetězce Lidl dostanou nově příchozí prodavačky nebo pokladní o pětinu víc, než mají teď - tedy 28 tisíc korun hrubého. V Praze je odměna ještě vyšší.

Platy pokladních v jednotlivých řetězcích se ale podstatně liší. Například Penny Market, který taky navyšuje ohodnocení, nabízí pokladním od osmnácti do jednadvaceti tisíc korun. Podobně jsou na tom pracovníci Kauflandu.

Asi 12 000 pod průměrem

Nové mzdy Lidlu jsou zhruba o polovinu vyšší. Podle nedávného průzkumu portálu Platy.cz se ale mzdy pracovníků v obchodu liší hlavně podle regionů. Jen třeba v Praze je finanční ohodnocení v průměru o 43 procent vyšší než ve zbytku republiky.

Záleží ale i na velikosti firmy, dodává manažer společnosti Profesia.cz Michal Novák. „Mzdy na pozici prodavač/pokladní patří mezi ty nejnižší v oblasti obchodu. Zatímco mzdy u malých společností v mimopražských regionech jsou nejnižší, jiná situace je u nadnárodních firem, kde jsou mzdy podstatně vyšší. Často tyto společnosti mají jen dva až tři mzdové tarify pro celou republiku,“ vysvětlil Novák.

Přestože platy v obchodě rostou, průměrná mzda pokladních je stále zhruba o 12 tisíc korun nižší, než je celostátní průměr.

Zaměstnanci v Evropě mají podobně nižší průměr mezd. V loňském roce dokonce rostly v Česku mzdy pracovníků v obchodě rychleji než třeba v Německu.

V Česku se platy navyšovaly až o 15 procent - alespoň u těch velkých prodejců. Zatímco v Německu jen o sedm procent. Přesto v reálné hodnotě Češi berou podle Svazu obchodu zhruba o 40 procent nižší mzdy než právě v Německu.

autor: zus
Spustit audio